Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Vi er nødt til at omsætte symbolpolitik til hård, konkret virkelighed«

Regeringen vil kunne skelne mellem indsatte i de danske fængsler. Visse dømte udlændinge skal der ikke bruges kræfter på, lyder argumentet, og de skal videre til et fængsel i Østeuropa.

»Jeg mener, det er nødvendigt at statuere et eksempel i forhold til de udvisningsdømte og til kriminelle udlændinge,« lyder det fra justitsminister Søren Pind.
»Jeg mener, det er nødvendigt at statuere et eksempel i forhold til de udvisningsdømte og til kriminelle udlændinge,« lyder det fra justitsminister Søren Pind.

Justitsminister Søren Pind (V) nærer med egne ord ingen skrupler i forhold til visse grupper af udenlandske kriminelle. Han henviser bl.a. til Norges aftale om at lade dømte afsone i Holland som følge af overfyldte fængsler.

Mig bekendt er de danske fængsler ikke overfyldte. Hvorfor gør I så det her?

»Jeg mener, det er nødvendigt at statuere et eksempel i forhold til de udvisningsdømte og til kriminelle udlændinge.«

»Også i forhold til udvisningsdømte, der kommer tilbage hertil, for vi kan konstatere med rigtigt mange østeuropæere, som kommer, at de nærmest synes at have et incitament til at opholde sig i et dansk fængsel. Den mekanisme vil jeg rigtigt, rigtigt gerne til livs. Hvis man forestiller sig, at vi kan sende dem til et privatdrevet fængsel i Østeuropa, hvor der for eksempel ikke er et integrationsbehov, for de skal jo ikke tilbage igen til Danmark, og hvor der ikke er behov for  resocialiseringsarbejdet, så tror jeg, det vil nedbringe antallet af folk, der mener, de skal tilbage til Danmark meget, meget væsentligt. Jeg mener bare, at vi er nødt til at omsætte symbolpolitik til hård, konkret virkelighed.«

Er der så tale om et præventivt signal eller en reel problemstilling?

»Der er både tale om, at vi selv kan slippe af med de her mennesker og ikke behøver bruge de samme kræfter på dem og så et klart præventivt signal.«

Er det rimeligt, at en tyveknægt fra Tyskland risikerer at ende i et fængsel i Rumænien eller Polen?

»Jeg synes, det er rimeligt, at udlændinge skal afsone i udlandet. Jeg synes faktisk, det er meget urimeligt, at udlændinge skal afsone i Danmark, når vi nu ikke har noget ønske om, at de er her. Jeg tror så heller ikke, det er den tyske borger, der bliver problemet i den her sammenhæng.«

Du synes at være mere til et land i Østeuropa end til Holland. Hvorfor?

»Det skyldes hele paletten. Dels er det et spørgsmål om prisen. Den, der skal operere det, skal jo også kunne tjene penge på det. Og samtidig må den pris, vi skal betale, meget gerne være lavere end i Danmark. Men der er heller ingen tvivl om, at jeg vil tillade mig at skelne mellem folk i fængslerne. Mellem de mennesker, der har noget at gøre i Danmark, og dem, der ikke har. Hvis folk ikke kan eller vil resocialiseres, så er der ingen grund til, at vi bruger kræfter på dem.«

Risikerer man ikke, at der bliver tale om en forskelsbehandling mellem danske statsborgere og udlændinge, som er ulovlig diskrimination?

»Det vil ikke være problematisk i forhold til de udvisningsdømte. Men noget af det, vi kommer til at bokse med, hvis vi går skridtet videre, vil være i hvilket og hvor stort omfang, man kan det. Det er et rigtigt sted at pege på, altså hvor langt vi kan gå i den sammenhæng. Der er jo ikke rigtig nogen, der har prøvet det før.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.