Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Vi er ikke bundet af regeringen længere«

Interview: Pia Olsen Dyhr lægger nu afstand til regeringen i flere politiske spørgsmål såsom kontanthjælpsreformen,­ hvor hun er klar med nye toner.

Med sin kritik af kontanthjælpsreformen gengiver SFs nye formand, Pia Olsen Dyhr, endnu en gang billedet af intern splittelse i den nu forhenværende SRSF-regering, som partiet forlod 30. januar.
Med sin kritik af kontanthjælpsreformen gengiver SFs nye formand, Pia Olsen Dyhr, endnu en gang billedet af intern splittelse i den nu forhenværende SRSF-regering, som partiet forlod 30. januar.

Det er ikke meget mere end en uge siden, at Pia Olsen Dyhr blev ny formand for SF, efter at den nu tidligere formand, Annette Vilhelmsen, trak partiet ud af regeringen på grund af den dramatiske sag om salg af DONG-aktier til investeringsbanken Goldman Sachs.

Men allerede nu er Pia Olsen Dyhr klar med sit første egentlige politiske udspil som partiformand. Hun kræver flere ændringer af kontanthjælsreformen, blandt andet en afskaffelse af den gensidige forsørgerpligt mellem ikke-gifte samlevende. Berlingske har interviewet hende om udspillet og om hendes nye rolle som formand for et parti i opbrud.

Jeres forslag koster 375 mio. kroner om året, og de penge finder I ved at foretage en mere korrekt udbetaling af sociale ydelser end i dag. Er I sikre på, at de penge er der, eller er det ikke mest fugle på taget?

»Næh, fordi pengene er der sådan set, og så kan man sige, at de kommer ind ligegyldigt hvad. Vi vil bare gerne bruge de penge på netop en afskaffelse af forsørgerpligten, fordi det giver god mening.«

Men det virker næsten for godt til at være sandt, at man bare lige sådan kan finde 375 mio. kroner ved at foretage mere korrekte udbetalinger. Er det ikke det?

»Nej, for vi rydder løbende op i bureaukratiet, laver bedre processer og moderniserer. Det har regeringen gjort, og det har faktisk virket. Det er jo også derfor, at man faktisk har lavet Udbetaling Danmark, så det ville være absurd, hvis man ikke også mente, at de skaffede finansiering. Og hvad så, hvis det ikke lykkes at finde tilstrækkeligt med penge på den måde?

»Så må vi kigge på det. Jeg er helt sikker på, at Finansministeriet godt kan være kreative i den forbindelse.«

Kritikken blev holdt bag lukkede døre

Det er ikke længe siden, at I trådte ud af regeringen, og allerede nu kritiserer i en af regeringens største reformer. Socialdemokraterne kalder det dårlig stil. Hvad siger du til det?

»Jeg synes, det er helt ved siden af. Da vi sad i regering, kæmpede vi faktisk for, at det her med forsørgerpligten ikke skulle blive til noget, og det mener vi stadigvæk. Forskellen er bare, at når man sidder i regering, kæmper man for det internt ved forhandlingsbordet og ikke i offentligheden. Men vi er ikke bundet af regeringen længere.«

Men derfor kan I vel stadig godt stå ved aftalen, når I nu har indgået den?

»Jeg synes, at når der kommer nogle virkninger af en reform, som er for voldsomme, uhensigtsmæssige, eller som skaber for store problemer i vores samfund, er man en god socialist, hvis man lytter til det og handler på baggrund af det. For hvis sammenhængskraften bryder sammen i Danmark, står vi med nogle helt andre problemer, vi skal forholde os til.«

Tager afstand fra Enhedslisten

Uden for regeringen har I allerede undsagt den i en lang række politiske spørgsmål. Hvorfor det?

»Nu er vi regeringens støtteparti. Det giver os en frihed til at sige vores mening højt og til ikke kun at gøre det inde bag nogle lukkede døre. Men jeg synes, at det, vi har gjort, har været meget loyalt over for den regering, som vi har siddet i. For vi har jo kun taget punkter op, hvor vi hele tiden har været uenige med regeringen. Jeg kunne have forstået kritikken, hvis vi havde sagt det modsatte af, da vi sad i regering.«

Nu har vi to venstreorienterede partier uden for regeringen, nemlig jer og Enhedslisten. Enhedslisten har ikke været med i en række af regeringens store økonomiske aftaler. Vil SF heller ikke være det?

»Vi vil være konstruktive og kompromisvillige, og dér adskiller vi os fra Enhedslisten. Men vi skal også levere nogle SF-resultater, så det kommer an på aftalens indhold.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.