Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vestager: Topchefer skal stå til ansvar for flere bøder

Bøder skal falde hurtigere, fordi det virker meget mere afskrækkende, når det sker i en fart, siger Vestager.

Hvis man ser historisk på det, bliver der ikke skrevet mange bøder ud i Danmark, siger EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager. Scanpix/John Thys/arkiv
Hvis man ser historisk på det, bliver der ikke skrevet mange bøder ud i Danmark, siger EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager. Scanpix/John Thys/arkiv

Bruxelles. Flere virksomheder i Danmark og andre EU-lande skal have større bøder i en fart, hvis de danner karteller og bryder reglerne for fair konkurrence.

Et højere tempo skal blandt andet sikre, at de topchefer, der begår ulovligheder, stadig er på posten, når bøden falder.

Det er et af målene med et lovforslag fra EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, som fra næste måned skal forhandles på plads i Bruxelles.

- Bøderne skal falde hurtigere, fordi det virker meget mere afskrækkende, hvis det sker i en fart, siger Vestager.

Hun siger, at hvis man snyder forbrugerne, skal man mærke en konsekvens "i form af en bøde, der falder rimelig tungt".

Og tempo er også vigtigt, fordi der tit er stor udskiftning på posten som administrerende direktør (CEO).

- Det, der er det fine, hvis bøder skal virke afskrækkende, er typisk, at den samme CEO, der har haft ansvaret for ulovlighederne, helst også skal være den CEO, som skal komme til sin bestyrelse og sige, at vi har altså fået en stor bøde, siger Vestager.

Konkurrencekommissærens lovforslag skal fra april forhandles mellem kommissionen, EU's ministerråd og Europa-Parlamentet.

Det sker i en såkaldt trilog. Målet er en aftale inden sommer.

Hensigten med EU-forslaget er at styrke de nationale konkurrencemyndigheder, der håndhæver den europæiske lovgivning i deres egne lande.

Margrethe Vestager siger, at de danske konkurrencemyndigheder er meget effektive.

- Men hvis man ser historisk på det, bliver der ikke skrevet mange bøder ud derhjemme, siger EU-kommissæren.

- Vi kan se, at Danmark - ligesom nogle få andre lande - har det her med, at det er blevet meget besværligt at udskrive en bøde, siger hun.

En af barriererne er ifølge Vestager en meget lang sagsbehandling.

- Tingene tager meget, meget lang tid, siger hun.

Konkurrencerådet kan allerede i dag dele bøder ud, men der skal mere til, mener EU-kommissæren.

- De skal efter min mening have adgang til at skrive nogle større bøder ud og til at gøre det hurtigere. For det virker afskrækkende, og det vil være en god ting, siger hun.

Margrethe Vestagers lovforslag skal indføre en række mindstekrav til EU-landenes egne konkurrencemyndigheder.

Det kommer, efter at en kortlægning har vist store forskelle i myndighedernes slagkraft rundt omkring i EU-landene.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.