Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vestager om »velfærdsturisme«: Det er ikke noget problem

De Radikale udfordrer nu både Socialdemokraterne og Venstre med hensyn til europapolitikken. Velfærdsturisme er ikke en trussel, og derfor er der ikke brug for nye regler, der forhindrer EU-borgeres adgang til dansk velfærd, lyder det fra partiets leder, Margrethe Vestager.

Den radikale leder, Margrethe Vestager, afviser alle forslag om at indgå en aftale med Venstre om at begrænse udenlandske EU-borgeres adgang til danske velfærdsydelser. Hun får opbakning fra både de Radikales spidskandidat til europaparlamentsvalget, Morten Helveg Petersen. Foto: Claus Bech
Den radikale leder, Margrethe Vestager, afviser alle forslag om at indgå en aftale med Venstre om at begrænse udenlandske EU-borgeres adgang til danske velfærdsydelser. Hun får opbakning fra både de Radikales spidskandidat til europaparlamentsvalget, Morten Helveg Petersen. Foto: Claus Bech

Midt under de strandede forhandlinger om en ny, stor europapolitisk aftale afviser den radikale leder, Margrethe Vestager, at Danmark er truet af velfærdsturisme, hvor EU-borgere kommer til Danmark for at nyde godt af de høje danske velfærdsydelser.

Hun peger på nye tal fra Beskæftigelsesministeriet, som viser, at EU-borgere fra de øst- og centraleuropæiske lande modtager offentlige danske ydelser i nogenlunde samme omfang som borgere med dansk pas.

»Der er ikke et problem med trafik ind i landet for at få offentlig forsørgelse. Når vi ser på tallene, så kan vi se, at folk kommer hertil for at tage et arbejde, og når de gør det, så bidrager de til det danske samfund,« siger Margrethe Vestager.

Regeringens deadline for en stor EU-aftale mellem ja-partierne på tværs af Folketinget lød oprindeligt på sommerferien 2013. Men forhandlingerne ligger øde hen, fordi Venstre først ønsker en aftale om velfærdsturisme, hvor regeringen forpligtes til at granske området og finde løsningsmodeller, der kan begrænse adgangen til den danske statskasse. Først derefter vil venstretoppen gå videre med andre tunge EU-emner såsom det finansielle samarbejde og forbeholdene.

Men der er slet ikke brug for den granskning af velfærdsturismen, mener Vestager:

»Det er ikke en trussel mod velfærdssamfundet. Og jeg synes bare, at der skal være et problem, før man går ind og ser på det konkrete og siger, om noget skal fungere anderledes. Venstres position er, at de vil have et katalog over, hvilke problemer i verden de godt kunne tænke sig at løse på en eller anden måde. De antyder bare et eller andet abstrakt, vattet og forunderligt,« siger Margrethe Vestager.

Hun flankeres af Morten Helveg Petersen, der er radikal spidskandidat til forårets europaparlamentsvalg. Han mener, at blandt andre Socialdemokraterne og i særdeleshed Venstre er styret af »frygt«, når debatten falder på velfærdsturisme.

»Hele vejen rundt blandt de andre ja- partier ser vi en skepsis over for arbejdskraftens frie bevægelighed. Men det nytter ikke noget at trække følehornene til sig og blive bange for sin egen skygge. Derfor er det sindssygt vigtigt at sige til alle ja-partierne, at nu må de ind i kampen for den frie bevægelighed,« siger han.

Den radikale udmelding er en udfordring af den linje, som regeringspartneren Socialdemokraterne forsøger at tegne i EU-politikken.

Europaminister Nick Hækkerup (S) sidder for bordenden i forhandlingerne om den europapolitiske aftale og har tidligere rost den britiske premierminister, David Cameron, for at sætte velfærdsturismen på dagsordenen i EU-sammenhæng, hvor briterne er længst fremme med ønsker om at nægte udbetaling af eksempelvis børnetilskud til EU-indvandrere.

Ingen nemme løsninger

Nick Hækkerup medgiver, at den direkte økonomiske virkning af EU-indvandring ikke er et økonomisk problem for Danmark her og nu.

»Men det er jo ikke det samme som, at der ikke er et problem. Den grundlæggende udfordring er at sikre, at vi kan have en skattefinansieret velfærd samtidig med, at vi har de åbne grænser. Der er behov for at være opmærksom på dagpengeområdet og EU-borgernes brug af børnecheck, som vi vil følge helt tæt. Der er bare ikke nogen nemme løsninger i denne sag, og derfor arbejdes der i øjeblikket over i Skatteministeriet på at finde en måde, hvor vi kan opnå det, vi gerne vil,« forklarer Nick Hækkerup.

I Venstre afviser europaordfører Jakob Elleman-Jensen, at hans parti er præget af frygt i debatten om velfærdsturisme. Han mener heller ikke, at det er omfanget af velfærdsturismen, som på nuværende tidspunkt presser de danske velfærdskasser.

»Den trussel, som jeg ser, handler om, at mange menneskers sans for rimelighed bliver udfordret, når andre har mulighed for at nyde godt af ydelserne i det danske velfærdssamfund. Derfor har vi behov for en udredning for at se nærmere på problemet. Hvis man ønsker, at løfte denne diskussion, så gør man det bedst ved at have fakta,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.