Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vestager: Byråd skal kunne vælte borgmestre

En borgmester sidder sikkert i sadlen, selv om et enigt byråd vil have ham til at træde tilbage. Den regel vil økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager gøre op med.

Mandag aften har et enigt byråd i Fredericia Kommune udtrykt mistillid til borgmester Thomas Banke (V) og opfordret ham til at trække sig fra politik.

Det er dog op til borgmesteren selv at afgøre, om han vil fortsætte eller ej. Så længe han ikke er dømt for noget i forbindelse med sin borgmestergerning, har kommunalbestyrelsen ikke magt til at vælte ham, men det bør den have, mener økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

Ministeren understreger, at hun ikke udtaler sig om den konkrete sag, men i en mail til Berlingske Nyhedsbureau fremhæver hun Peter Brixtoftes (V) meritter i Farum Kommune som en begrundelse for, at byrådet bør kunne fjerne borgmesteren.

Kommissionen, der undersøgte Farum-sagen, anbefalede efterfølgende at udvide byrådets beføjelser til at støtte borgmesteren fra bestillingen, og den anbefaling er Margrethe Vestager enig i.

- Farum-sagen har vist os, at det er afgørende, at kommunalbestyrelserne har en reel mulighed for at trække i håndbremsen, hvis en borgmester handler groft i strid med lovgivningen, skriver hun i sin mail og gentager dermed sin udtalelse fra april, hvor Farum-kommissionen offentliggjorde sine anbefalinger.

- Det er netop derfor, vi har nedsat et udvalg til at se på, om vi kan formulere reglerne for suspension af borgmesteren bedre, så det bliver klart for kommunalbestyrelsesmedlemmerne, hvornår de har mulighed for at tage initiativ til at suspendere borgmesteren, uddyber økonomi- og indenrigsministeren.

Det lovforberedende udvalg ventes at præsentere sine resultater i første halvdel af 2013.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.