Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Venstres top kendte Rohdes plan

Venstres ledelse har kendt Rohdes EU-plan i over en måned. Alligevel kan han være færdig som spidskandidat.

Jens Rohde interviewes ved Venstres Landsmøde 2012.
Jens Rohde interviewes ved Venstres Landsmøde 2012.

Europaparlamentariker Jens Rohdes (V) politiske fremtid er truet, selv om V-toppen i over en måned har kendt til hans ønsker til en ny EU-traktat.

Venstres ledelse forklarer aflysningen af Rohdes kåring som EU-spidskandidat med timingen og indholdet i hans kronik i Berlingske søndag.

Men Berlingske er i besiddelse af et 21 siders oplæg til traktatændringer, som Rohde den 15. oktober sendte til Venstres interne europaudvalg, og som siden har været et tema i partitoppen. Oplægget flugter med Rohdes kronik. Alligevel fastholdt V-ledelsen Rohde som spidskandidat og valgte først i ellevte time at pille ham ud af landsmødeprogrammet med henvisning til kronikken.

EU-ordfører Lykke Friis (V) erkender, at Rohdes oplæg var kendt længe inden kronikken: »Der var et stort overlap mellem oplægget og kronikken,« siger hun.

Selv om formand Lars Løkke Rasmussen (V) fastholder, at han støtter Rohde, vurderer centrale V-kilder, at Rohde »er en færdig mand«.

Venstres næstformand, Kristian Jensen, afviser, at Rohde er blevet ofret: »Jeg har vidst, at Jens har bakset med nogle tanker om, hvad vi gør, hvis der kommer en debat om en kommende EU-traktat. Men vi har været enige om, at vi ikke skulle starte den debat selv.«

Rohde mener ikke, at V-toppen kan være overrasket over hans holdninger: »At jeg har de synspunkter, er beskrevet meget nøje.«

Sagen udstiller Venstres interne EU-opgør. Løkke fastslår, at Rohdes kronik ikke afspejler partiets EU-politik, men tidligere V-formand Uffe Ellemann-Jensen er i vid udstrækning enig med Rohde:

»Meget af det, der står deri, det er jeg da fuldstændig enig i.«

De seneste år har Venstres Ungdom og store dele af V-baglandet støttet en mere EU-skeptisk linje, og det undrer tidligere V-formand og EU-kommissær Henning Christophersen: »Der er nogle VUere, der ikke kender deres danmarkshistorie. Nogle af dem forstår øjensynligt ikke, hvorfor EU blev oprettet.«

VU-formand Morten Dahlin afviser kritikken: »For min generation, som er vokset op uden Sovjetunionen, har EU ikke været det sikre tilflugtssted for frihed og de vesteuropæiske værdier, som det var for Uffe Ellemann-Jensen og Henning Christophersen.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.