Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Portræt

Venstres løsgående missil

Jens Rohde er blevet kendt for at skyde skarpt med provokerende kommentarer. Her er et overblik over karrierens fuldtræffere og afbrændere.

Venstres Landsmøde i Herning. Jens Rohde taler med TV 2.
Venstres Landsmøde i Herning. Jens Rohde taler med TV 2.

- Med et glimt i øjet kan jeg sige, at hun endnu har til gode at se mit missil, så jeg tager det roligt.

Kommentaren fra Jens Rohde faldt i 2006 efter, at Socialdemokraternes formand, Helle Thorning Schmidt, havde kaldt ham "et løsgående missil".

Det var langt fra første eller sidste gang, Jens Rohde ryddede overskrifterne med en kommentar lidt ud over det sædvanlige. Aftrækkeren har siddet løst i en karriere, der har ført ham helt ind til magtens centrum og tilbage ud på sidelinjen.

Efter en kronik i Berlingske balancerer Jens Rohdes politiske fremtid endnu en gang på en knivsæg mellem succes og fiasko. Valget af spidskandidat for Venstre op til parlamentsvalget i 2014 er udskudt et år, fordi Venstre ifølge formand Lars Løkke Rasmussen søger "en spidskandidat og ikke en debattør."

Da Jens Rohde i 2006 bragte sit missil ind i debatten, var han politisk ordfører i Venstre og en af partiets mest centrale skikkelser i Folketinget, som han havde været medlem af siden 1998. Udadtil var der opbakning til Jens Rohde, men samme år sluttede karrieren som folketingspolitiker.

Balladen om kirken

Oprindeligt stillede Jens Rohde op til Folketinget i Kjellerup ved Viborg. Efter at være kommet i konflikt med Indre Mission flyttede han til østpå til mere sekulære egne i Københavns Rådhuskreds.

I 2003 blev Folketingets åbningsgudstjeneste holdt af en præst fra Indre Mission. Det var for trist for Jens Rohde, der valgte at bruge tiden i Christiansborgs fitnesscenter.

- Jeg vil tillade mig at sige det ligeud, at man efter min mening gør Gud til en småtskåren moralist ved at syndiggøre for eksempel sex før ægteskabet. At blande moral og kristendom sammen på en sådan måde, at man bruger moralske og etiske værdier til at straffe og tvinge folk ind under ‘nåden’, er for mig uacceptabelt, sagde han dengang.

Beslutningen vække bestyrtelse i Venstre, der har tradition for at samarbejde med Indre Mission. I Vestjylland flygtede medlemmer, og statsminister Anders Fogh Rasmussen måtte ud og bløde op:

- Jeg var i mange år valgt til Venstre i Viborg Amt, hvor jeg havde et godt og fuldstændig uproblematisk samarbejde med Indre Mission. Så der er i høj grad plads til dem i Venstre.

I 2006 forlod Jens Rohde så folkekirken.

Sådan bliver man fyret som direktør

Da Jens Rohde i 2007 forlod Folketinget, startede han på samme tid som direktør for TV2 Radio. Men som direktør for en delvist statsstøttet radiostation er der grænser for, hvad man kan sige. Eksempelvis er følgende bemærkning om oppositionslederen ikke passende:

- Jeg spørger bare: Hvad hvis det var en mand, der stillede op som statsministerkandidat med lige så lidt erfaring? Hun kommer ind i Folketinget uden at have vist noget og bliver formand. Hvordan ville den danske presse have reageret, hvis hun var en mand?

Jens Rohde fik en advarsel. 14. november 2007 - under et år efter sin ansættelse - blev han fyret, fordi Ekstra Bladet brugte ham som kilde til en historie om, at Socialdemokraternes Henrik Sass Larsen skulle have lækket oplysninger til Venstre.

Irak-krigen

I stedet for at søge tilbage mod de vante slagmarker i København, stillede Jens Rohde op til Europaparlamentsvalget, hvor han blev spidskandidat for Venstre. Fra den position blandede han sig i flere aktuelle dagsordener - inkl. Irak-krigen.

- Jeg har aldrig mødt et menigt menneske uden for Christiansborg, som ikke havde opfattelsen, at masseødelæggelsesvåben var den centrale grund til krigen. Det må man jo bare vedstå sig. Vi er nødt til at erkende, at vi i offentligheden skabte et billede af masseødelæggelsesvåben. Hvad der så står i lovteksten bagefter, det er juristeri.

Blandt andre Søren Pind rasede efterfølgende, fordi det var vigtigt for Venstres ledelse at pointere, at Danmark ikke gik ind i Irak-krigen på grund af masseødelæggelsesvåben. 

Søren Pind krævede citaterne trukket tilbage. Jens Rohde nægtede.

Dengang fik han lov til at forblive spidskandidat til parlamentet.

Den 19. marts i år skulle Jens Rohde opgive sit navn og stilling til EU. Som titel skrev han "Master of the universe". Igen mødte tonen kritik.

Med lørdagens udvikling på Venstres Landsmøde er det fortsat et åbent spørgsmål, hvilken plads i universet der står klar til Jens Rohde efter valget til Europa-Parlamentet i 2014.

Læs kronikken, der skabte ballade på Venstres landsmøde: Vil regeringen kurere EU-sklerosen?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks