Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Holdning

Venstres »erhvervsvenlighed«

Henning Tjørnehøj: Det er som bekendt meget småt med politiske forslag fra Venstre, efter at partiet er kommet i opposition.

Henning Tjørnehøj, Debattør
Henning Tjørnehøj, Debattør

I debatten om dagpengene, som dominerer den politiske debat for tiden, er Venstre totalt fraværende, og formanden har meldt sig helt ud af dansk politik. Tænk hvis Helle Thorning havde indtaget en tilsvarende passivitet som oppositionsleder. Det ville have foranlediget løbende kritik – både i den altdominerende borgerlige presse og i TV-aviserne. Men Lars Løkke får lov til at hvile uforstyrret af medierne i sin hængekøje – og vælgerne strømmer til.

For nylig mødte han dog op ved en konference arrangeret af Dansk Industri. Her lovede han, at Venstre vil gøre alt for at støtte erhvervslivet, og i sit finanslovs­oplæg fremstiller Venstre sig som erhvervslivets særlige beskytter med henvisning til, at »skattestoppet betød (…) at virksomhederne kunne foretage investeringer i vished om, at de ikke blev pålagt øgede skatter og afgifter«.

I Politiken den 22. oktober fremhævede direktør Tine Roed, Dansk Industri, imidlertid, at erhvervslivet i VKO-DF perioden »oplevede en lang række indgreb af negativ karakter på afgiftssiden (…) de forudsætninger, som (virksomhederne) havde gjort deres investeringer under, blev ændret«. Og direktør Jens Klarskov, Dansk Erhverv – der repræsenterer ca. 17.000 virksomheder og 100 brancheorganisationer inden for handel, transport, rådgivning og videnservice – henviste til de mange »omkostninger (…) under Venstre-regeringerne«.

I VKO-perioden gennemførtes f.eks.: NOx-afgiften, iværksætterafgiften, lønsumsafgiften, fedtskatten, multimedie­skatten – i alt 287 skatter og afgifter, hvoraf de 231 ramte erhvervslivet. I Løkkes periode som statsminister blev der alene gennemført 131 skatter og afgifter, dvs. næsten en ny skat eller afgift hver uge. Heraf ramte de 101 skatter eller afgifter erhvervslivet. Og i 2008 satte VKO dansk verdensrekord med hensyn til skattetryk . Der er således ikke noget at sige til, at erhvervsfolkene har lidt svært ved at tage Venstres – i egen indbildning – specifikke erhvervsvenlighed alvorligt.

Ledende Venstre-folk – med Claus Hjort Frederiksen i spidsen–- har tilladt sig at påstå, at NOx- og fedtafgifterne er indført af partierne til venstre for midten, og Venstre har lige så lidt som vælgerne udvist nogen taknemmelighed over, at Thorning-regeringen har afskaffet både multimedieskatten og iværksætterafgiften.

Denne utaknemmelighed er der ikke nogen grund til at undre sig over, for det kommer jo slet ikke frem i medierne, hvad der er gennemført af fornuftige forslag af Thorning-regeringen eller hvad Venstre har gennemført af nye skatter og afgifter.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.