Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Venstrefløjen vil af med hr. og fru i folketingssalen

Det må være nok at tiltale et folketingsmedlem ved personens navn, mener Enhedslisten, Alternativet og SF.

Fra nu af skal det være slut med at tiltale folketingsmedlemmer »Hr.« og »Fru« i Folketinget - ihvertfald hvis det står til Enhedslisten, SF og Alternativet.
Fra nu af skal det være slut med at tiltale folketingsmedlemmer »Hr.« og »Fru« i Folketinget - ihvertfald hvis det står til Enhedslisten, SF og Alternativet.

"Ordføreren" og "ministeren". "Hr." og "fru".

De formelle tiltaleformer hersker i dag i folketingssalen, men det er på tide at få lavet om, mener Enhedslisten, SF og Alternativet.

De tre partier vil lave om på kravene til, hvordan folketingsmedlemmerne taler til hinanden i folketingssalen. Fremover skal folketingsmedlemmer tiltales med for- og efternavn, lyder forslaget.

- Sproget i Folketinget er ikke fulgt med sproget i vores samfund, mener Enhedslistens præsidiemedlem, Christian Juhl.

- Vi taler stadig som for 100 år siden med en tiltaleform, som om vi føler os hævet over dem, vi repræsenterer, udtaler han i en fælles pressemeddelelse fra forslagsstillerne.

Det sker af og til, at folketingsmedlemmer kommer til at sige "du" eller glemmer "hr." og "fru", når de debatterer i salen. Det udløser ofte en reprimande fra formanden.

Og de formelle krav kan være hæmmende for debatten, mener SF's gruppeformand, Jacob Mark.

- Det er rigtig ærgerligt, for alt andet lige må det altid være debatten, der er det vigtigste, og ikke hvorvidt vi omtaler hinanden hr. og fru., udtaler han i pressemeddelelsen.

Forslaget om at ændre tiltaleformerne handler kun om folketingsmedlemmerne. Ministrene skal stadig kaldes ved deres officielle titel.

Altså skal man fortsat sige "statsministeren" i stedet for "Lars Løkke Rasmussen", for eksempel.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.