Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Venstrefløjen siger nej til lovbestemt mindsteløn

Politikerne skal ikke fastsætte en minimumsløn, lyder det fra SF og Enhedslisten. I ny undersøgelse ønsker hver anden lønmodtager ellers en lovbestemt minimumsløn.

Selv om halvdelen af lønmodtagerne i en ny undersøgelse vil have Folketinget til at indføre lovbestemt minimumsløn på arbejdsmarkedet, afviser både SF og Enhedslisten ønsket.

»Det vil være en stor fejl, hvis Folketinget skal lave en lov, hvori der står, hvad mindstelønnen skal være, fordi arbejdsmarkedet fungerer bedst ved det nuværende system, hvor det er arbejdsmarkedets parter, der forhandler den slags,« siger arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen (SF).

Tilsvarende toner lyder fra Enhedslisten.

»Jeg forstår godt ønsket, fordi der er rigtig, rigtig hårdt pres på lønnen i de her år, men jeg mener ikke, at vi på nuværende tidspunkt skal bruge lovbestemt mindsteløn - fagbevægelsen er stærk nok til selv at kunne klare opgaven,« siger arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (Ø).

Han henviser til andre lande - eksempelvis Tyskland - hvor man har en lovbestemt minimumsløn. Den er noget lavere end den mindsteløn, man ser i overenskomsterne.

»For det første skal man huske, at en lovbestemt minimumsløn i Danmark vil blive en løn, der ligger væsentligt under de mindstelønninger, vi har nu. For det andet vil det ikke overflødiggøre kravet om en overenskomst, fordi overenskomsten bærer jo en hel masse andre ting - for eksempel opsigelse og pension,« siger han.

I undersøgelsen, som Center for Arbejdsmarkedsforskning (Carma) ved Aalborg Universitet har lavet for hovedorganisationerne LO og FTF, siger 51 procent, at politikerne bør fastsætte en minimumsløn ved lov.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.