Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Venstre vil sænke danskernes lønniveau

Løn som i Tyskland og skat som i Sverige. Venstres Claus Hjort varsler en ny, skrap kur.

-Arkiv- SE RITZAU Løkke ramte erhvervslivet med 101 afgifter BV.: Lars Løkke Rasmussen. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2012)
-Arkiv- SE RITZAU Løkke ramte erhvervslivet med 101 afgifter BV.: Lars Løkke Rasmussen. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2012)

De danske lønmodtagere skal indstille sig på otte års løntilbageholdenhed, der gradvist skal bringe det danske lønniveau ned på niveau med Tysklands.

Sådan lyder den opsigtsvækkende melding fra Venstres Claus Hjort Frederiksen, der i et interview med Berlingske skitserer en vidtgående økonomisk plan, der skal styrke danske virksomheders konkurrenceevne, sænke mindstelønnen og det generelle lønniveau.

»Lønstigningstakten skal ned, så vi kan indvinde det gab, der er på omkring 15 procent i forhold til Tyskland,« siger Claus Hjort Frederiksen, der er tidligere finansminister,

Planen kan i givet fald få store konsekvenser for det danske arbejdsmarked. Mindstelønnen er markant lavere i Tyskland end i Danmark, og de generelle lønomkostninger er ifølge Eurostat 63 kr. lavere per arbejdstime.

»Vi har brug for en otteårig periode, hvor vi konsekvent politisk forfølger det at blive konkurrencedygtig. Det betyder, at vi hvert år må afstå fra en stigning, som vi har været vant til,« siger Claus Hjort Frederiksen.

For at nå målet foreslår Claus Hjort Frederiksen samtidig en historisk stor sænkelse af skatten, der skal bringe Danmark ned på niveau med Sverige. Det vil kræve en skattelettelse på 65 mia. kr., som ifølge Hjort blandt andet skal finansieres af offentlige besparelser.

De borgerlige kolleger i Liberal Alliance og de Konservative er henrykte over Hjort Frederiksens plan, mens Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, afviser den.

»Hvis man aflyser lønstigninger eller decideret siger, at folk skal gå ned i løn, så vil mange lønmodtagere med rette synes, det er forkert, fordi mange virksomheder vil kunne præstere et overskud,« siger han.

Hjorts plan skaber samtidig en skarp politisk kant til regeringen.

»De politiske skillelinjer bliver stadig tydeligere. Men det er mærkeligt, at vi har haft et Venstre, som for kort tid siden mente noget helt andet,« siger den radikale partileder, Margrethe Vestager.

Socialdemokraternes politiske ordfører kalder planen »komplet vanvittig«.

»Det er det mest usympatiske angreb på lav- og mellemindkomstfamilierne i Danmark, vi hidtil har set,« siger Magnus Heunicke.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.