Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Venstre tror ikke på tøjpant

Informationskampagner og flere tøjcontainere skal få danskerne til at indlevere deres brugte tøj til genbrug, mener Venstre, der afviser de Radikales forslag om pant på tøj.

ARKIVFOTO fra Røde Kors Genbrugscenter i Horsens
ARKIVFOTO fra Røde Kors Genbrugscenter i Horsens

Pant på tøj er bestemt ikke en god idé, lyder der fra Venstre, efter de Radikale har foreslået at indføre et retursystem for tekstiler, vi har for flasker og dåser.

- Umiddelbart lyder det utrolig bureaukratisk og kompliceret, og jeg er yderst skeptisk over for det. Hvordan søren skal det fungere? Skal man så lægge sit gamle tøj i en automat og få penge retur? Man forestiller sig vel ikke, at der er ekspedienter i tøjbutikker, der skal stå og bruge tid på det? Rent praktisk synes jeg, det lyder meget, meget svært, siger miljøordfører Henrik Høegh (V).

Ifølge en ny rapport fra revisionsfirmaet Deloitte forbruger hver danske 16 kilo tøj hvert eneste år. Det er ét kilo mere, end hvad svenskerne og finnerne iklæder sig om året - og over en tredjedel mere end det globale gennemsnit. Kun halvdelen af de mange kilo tøj ender i genbrugscontainere, så derfor går massevis af ressourcer tabt.

Det er de tal, der har fået miljøordfører Lone Loklindt (R) til foreslå tøjpant, så tøjindustrien kan genbruge de ressourcer, der allerede er i omløb. i stedet for at bruge unødigt store mængder vand, kemikalier og energi. Men Henrik Høegh har andre forslag til, hvordan danskerne skal motiveres til at aflevere deres brugte t-shits og jeans i genbrugscontaineren i stedet for at smide dem i skraldespanden.

- Jeg er i tvivl om, hvor meget et pantsystem kan motivere danskerne. Vi burde i stedet igangsætte flere oplysnings- og informationskampagner om genbrug af tøj og opsætte flere tøjcontainere på steder, hvor folk færdes. Det er jeg absolut tilhænger af i stedet for pant på tøj, siger han og understeger, at han gerne vil være med til at udtænke nye initiativer, der kan får danskerne i gang med genbrug på tøjområdet.

Forslaget fra de Radikale kommer i forbindelse med den igangværende københavnske modeuge, som modebranchen de seneste år har brugt til at sætte fokus på blandt andet tøjspild.

Omregner man danskernes årlige tøjforbrug på 16 kilo til 16 par jeans, viser Deloittes rapport, at der bruges 58.000 liter vand, 48 kilo kemikalier og 208 kvadratmeter landsbrugsjord til at producere dem.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks