Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Venstre taber terræn - men bevarer poster i Sydjylland

Venstre taber terræn på flere fronter i det sydlige Jylland. I Varde har det kostet et absolut flertal.

Varde. Venstre-borgmestre flere steder i Syd- og Sønderjylland bløder vælgere ved tirsdagens kommunalvalg. I Varde har det kostet et absolut flertal.

I Haderslev er partiet gået 6,8 procentpoint tilbage. Dansk Folkepartis stemmetal står i stampe, mens Socialdemokraterne går frem og overhaler Venstre, der har haft borgmesterkæden hængende om H. P. Geils hals.

Kæden bliver hængende, skriver jv.dk. Det sker, efter at Venstre har indgået en konstitueringsaftale med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale Venstre og De Konservative.

I Vejen har partiet fået otte procentpoint mindre end ved sidste kommunalvalg. Venstre er dog stadig størst.

Socialdemokratiet går frem i Vejen med omkring seks procentpoint, mens Dansk Folkeparti har fået et lignende resultat.

Værst står det til i Varde. Her har Venstre tabt 13,4 procentpoint og sit absolutte flertal.

I Varde har lokallisten - der hedder Lokallisten 2017 - fået to mandater med 8,8 procent af stemmerne. Listen sad ikke i kommunalbestyrelsen, før tirsdagens stemmer blev afgivet.

I Aabenraa taber Venstre 4,3 procentpoint, men partiet bevarer positionen som det største parti i kommunalbestyrelsen.

Der er også undtagelser. I Kolding går Venstre lidt frem. Her var borgmester Jørn Pedersen ifølge sig selv på valg for sidste gang.

Selv om Venstre ikke fik halvdelen af stemmerne, får partiet 13 ud af 25 medlemmer i kommunalbestyrelsen.

Også i Tønder har Venstre-borgmester Henrik Frandsen fået fremgang. Det er borgmesterens første valg, efter at han overtog, da Laurids Rudebeck døde i maj 2016.

I Sønderborg har den socialdemokratiske borgmester, Erik Lauritzen, annonceret, at han forsætter som borgmester.

I Vejle er Venstre også gået tilbage og blevet mindre end Socialdemokratiet.

Alligevel er det lykkes Venstre-borgmester Jens Ejner Christensen at få stablet et flertal på benene. 17 af kommunalbestyrelsens 31 medlemmer peger på ham ifølge TV Syd.

Slesvigsk Parti, der har rødder i det tyske mindretal, har haft en fornuftig valgaften. Begrænsede tab i Aabenraa og Tønder kostede dog et mandat i sidstnævnte kommune.

Modsat gav 5,5 procentpoints fremgang i Sønderborg to ekstra mandater. Her gik spidskandidat Stephan Kleinschmidt efter en borgmesterpost, men den har socialdemokraterne allerede taget.

På Fanø er det uvist, om Venstre-borgmester Erik Nørreby kan fortsætte. Forhandlingerne ventes genoptaget onsdag middag, skriver jv.dk.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.