Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Venstre står nu ved udtalelse om danskhed

En udtalelse om danskhed har vakt debat og intern strid i Venstre. Ordfører sættes på plads.

Arkivfoto
Arkivfoto

Venstre står fuldt ud ved den udtalelse om danskhed, som et borgerligt flertal vedtog i Folketinget forleden.

Sagen har vakt stor debat på sociale medier og krads kritik fra oppositionen.

Lørdag erkendte indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen (V) ellers, at formuleringen i udtalelsen var »kvajet«.

Den kunne udlægges, som at man kun kan være dansker, hvis man selv eller ens forældre er født i landet, lød det.

Men det undsiges nu af integrationsordfører Marcus Knuth (V). For Jan E. Jørgensen taler ikke på folketingsgruppens vegne.

»At nogen har misforstået ordlyden er, hvad det er. Men den er på ingen måder klodset,« siger Marcus Knuth.

Forslaget til vedtagelse omhandlede andelen af etniske danskere i boligområdet Brøndby Strand, som ifølge borgerlige partier er alarmerende lav.

Marcus Knuth hilser den generelle debat om, hvad der skal til for at være dansker, velkommen. Han mener, at blå bloks politiske modstandere fejlfortolker udtalelsen.

»Vi siger intet om, at du ikke kan være dansk, bare fordi du ikke er efterkommer af danske forældre.«

»Et stort antal danskere er efterkommere af folk, der er flyttet til Danmark, som har taget Danmark og værdierne til sig. Og de er lige så danske som du og jeg,« siger Marcus Knuth.

Han fremhæver, at det handler om at tage danske værdier til sig.

»Det er der desværre alt for mange i Danmark, der ikke gør. Vi har kæmpe problemer med islam, der sniger sig ind på en lang række områder, som vi er nødt til at tage et opgør med,« siger Marcus Knuth.

Det er jo din egen partifælle, som tilsyneladende har misforstået ordlyden. Har I ikke talt det ordentligt igennem i folketingsgruppen?

»Det må du spørge ham om. Det er en tekst, som tre regeringspartier og DF har besluttet. Den udviser en bekymring over den udvikling, der er i nogle dele af Danmark,« siger Marcus Knuth.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.