Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Venstre smider fire byrådsmedlemmer ud i Banke-sag

Venstres bestyrelse i Fredericia har onsdag aften smidt fire byrådsmedlemmer ud af partiet i sagen om den omstridte borgmester Thomas Banke.

I midten på dette arkivbillede ses Venstres eneste byrådsmedlem i Fredericia Byråd, Pernelle Jensen - hustru til formand i Venstres bestyrelse i Fredericia, Jakob Ladingkær. Hun har nu taget Thomas Banke til nåde, hvilket betyder, at han nu officielt er medlem af Venstre igen. Pernelle Jensen flankeres af to af de fire byrådsmedlemmer, der er ekskluderet af partiet Venstre, Kenny Bruun Olsen og Peder Hvejsel.
I midten på dette arkivbillede ses Venstres eneste byrådsmedlem i Fredericia Byråd, Pernelle Jensen - hustru til formand i Venstres bestyrelse i Fredericia, Jakob Ladingkær. Hun har nu taget Thomas Banke til nåde, hvilket betyder, at han nu officielt er medlem af Venstre igen. Pernelle Jensen flankeres af to af de fire byrådsmedlemmer, der er ekskluderet af partiet Venstre, Kenny Bruun Olsen og Peder Hvejsel.

Fire Venstre-byrådsmedlemmer i Fredericia er onsdag aften blevet smidt ud af partiet i sagen om kommunens omstridte borgmester, Thomas Banke.

Venstres bestyrelse har ekskluderet dem, efter at de fire medlemmer tirsdag selv ekskluderede borgmesteren fra partiet, fordi han har haft rod i sine bilag og misbrugt kommunens kreditkort. Hanne Lumby og Kenny Bruun Olsen var de første, der onsdag aften måtte tage afsked med Venstre.

- Jeg fik lov til at svare på nogle spørgsmål, og jeg fik lov til at fremlægge mine synspunkter, og så var det det. Så ventede jeg på bestyrelsens dom, og så fik jeg at vide, at der var et flertal, der havde sagt, at jeg skulle ud af Venstre sammen med Hanne Lumby, sagde Kenny Bruun Olsen til Berlingske Nyhedsbureau, umiddelbart efter at han forlod mødet.

- Jeg føler mig lidt ked af det, for jeg synes ikke, det er mig, der har gjort noget galt. Jeg har kæmpet for en principsag, og jeg er direkte rystet over, at man gør sådan noget, fortsatte han.

Onsdag eftermiddag indkaldte Venstres bestyrelse i Fredericia med formand Jakob Ladingkær i spidsen de fire medlemmer til et ekstraordinært bestyrelsesmøde onsdag aften med kun få timers varsel. Dagsordenen var en eksklusion af de fire fra partiet, fordi de alle stod fast på, at Thomas Banke skulle smides ud af Venstre og ikke længere burde være borgmester i Fredericia. To af medlemmerne, Peder Hvejsel og Børge Larsen, kunne ikke være tilstede ved mødet, så de er blevet ekskluderet in absentia.

Hanne Lumby er ligesom Kenny Bruun Olsen rystet over bestyrelsens afgørelse.

- Jeg havde set det komme, men indtil sidste øjeblik troede jeg faktisk på fornuften. Det er meget besynderligt, at bestyrelsen pludselig har ændret holdning, for 17. december erklærede en enstemmig bestyrelse mistillid til Thomas Banke, men det er så ændret nu, siger hun.

Hun mødte i første omgang op til mødet for at komme med indsigelser mod, at bestyrelsen havde indkaldt hende og hendes tre kolleger med så kort varsel. I Venstre i Fredericias forretningsorden står der nemlig, at alle bestyrelsesmøder skal indkaldes med syv dages varsel.

Børge Larsen er enig i Hanne Lumbys indsigelser og kalder det »en skandale«, at man indkalder til møde med så kort varsel.

- Det er en farce det her. Jeg forstår slet ikke bestyrelsens beslutning, for hvem er det, der har haft rod med bilagene? Det er Thomas Banke, det er ikke os. Hvor er retfærdigheden? spørger han.

Venstre har nu kun ét medlem tilbage i byrådet, Pernelle Jensen, der er gift med Venstre-formanden Jakob Ladingkær.

- Nu går jeg ud fra, at formanden forventer, at hans kone vil tage borgmesteren tilbage i partiet. For nu er vi ude, og hun kan som den eneste tage Thomas Banke tilbage, siger Børge Larsen.

Officielt kan Pernelle Jensen godt afgøre Thomas Bankes skæbne i Venstre, forklarer Venstres partisekretær, Claus Søgaard-Richter.

- Det er op til hende at beslutte, hvad der skal ske. Hvis hun vil genoptage Thomas Banke i gruppen, kan han blive medlem af partiet igen, siger han.

Børge Larsen bekræfter, at han vil anke eksklusionen. Anken kommer på dagsordenen til Venstre i Fredericias generalforsamling 6. februar, og her kan bestyrelsens afgørelse omstødes.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jakob Ladingkær onsdag aften.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.