Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Venstre og blå blok blev de store vindere, da skoleelever stemte

Ved det såkaldte skolevalg fik Venstre flest stemmer med 19,1 procent af stemmerne.

Skolevalg 2017 løb af stablen torsdag.
Skolevalg 2017 løb af stablen torsdag.

Landsdækkende. Venstre og de øvrige partier i blå blok løb med flest stemmer fra de 63.000 skoleelever, der torsdag deltog i det såkaldte skolevalg.

Det viser resultatet fra Skolevalg.dk.

Blå blok får 55,3 procent af stemmerne, mens 44,7 procent stemte på partier i rød blok.

19,1 procent af eleverne stemte på Venstre. Socialdemokratiet blev næststørst med 15,6 procent af stemmerne, mens Liberal Alliance, De Konservative og Radikale Venstre fik mellem 11 og 13,5 procent af stemmerne.

Valget er kulminationen på flere ugers valgkamp, hvor 8. og 9. klasses elever på flere end 670 skoler over hele landet deltager.

Valgforsker ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen, advarer om at lægge for meget i selve valgresultatet.

- De skoler, der har tilmeldt sig, er ikke repræsentative for alle skoler. Det er kun under halvdelen af skolerne, der er med, siger han.

- Der er også en tendens til, at de skoler, der kan trække tre uger ud til det her forløb, måske ikke er de mest pressede ressourcemæssigt.

Han påpeger dog, at valget kan have en berettigelse, fordi valgdeltagelsen er lavere blandt yngre vælgere ved folketings-, regions- og kommunalvalg.

- Håbet er, at de her unge sætter deres første kryds, når de er 18 og ikke venter til de er 35, som mange unge gør, siger valgforskeren.

Skolevalget er et tre uger langt undervisningsforløb, der er formet som en valgkamp.

Først introduceres eleverne for en række mærkesager, hvorefter eleverne har lavet deres egne kampagner for den mærkesag, de brænder for. Mod slutningen har eleverne været til debatter mellem ungdomspolitikere.

Det er anden gang, at der afholdes skolevalg. Første gang var i 2015. Her blev Venstre også størst. Dengang fik partiet 27 procent af stemmerne.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.