Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Venstre ønsker »is i maven« før britisk EU-afstemning: DF skaber panikstemning

Is i maven, lyder det fra Venstre, efter at DF har bedt om dansk folkeafstemning ved britisk EU-farvel.

Partiformand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl holder tale på Folkemødet.
Partiformand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl holder tale på Folkemødet.

Venstre kan overhovedet ikke se nogen grund til, at de danske vælgere skal til folkeafstemning, hvis den britiske folkeafstemning torsdag skulle ende med en sejr til den fløj, der ønsker at forlade EU.

Det fastslår EU-ordfører Jan E. Jørgensen (V), efter at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, over for Jyllands-Posten har fastslået, at partiet ønsker en dansk afstemning, hvis Storbritannien stemmer for at forlade EU.

»Dansk Folkeparti er ved at skabe en panikstemning. Hvis briterne forlader EU, vil det selvfølgelig have betydning for Danmark og resten af EU, men det vil jo altså først og fremmest have betydning for briterne,« siger Jan E. Jørgensen.

»Fordi briterne vælger en beslutning, som vil være skadelig for deres økonomi og for EU-samarbejdet, er der da ingen grund til, at vi andre som lemminger kaster os ud over klippen sammen med Storbritannien.«

Ordføreren opfordrer til at have »is i maven«. Der vil under alle omstændigheder gå mindst to år, før Storbritannien i praksis forlader unionen, påpeger han.

Storbritannien stemmer torsdag om sit fortsatte EU-medlemskab, den såkaldte brexit-afstemning. Det kan skabe en løsere tilknytning mellem landet og EU.

»Der kan komme en vigtig hybrid ud af det. Så vil jeg have en folkeafstemning til at afklare, om Danmark ønsker sådan en løsning,« siger Kristian Thulesen Dahl til Jyllands-Posten.

Samtidig kommer Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, i fem europæiske medier med en advarsel: Det forringer sikkerheden i Europa, hvis briterne forlader EU, siger han.

»Det er op til de britiske borgere at beslutte, men jeg kan sige, hvad der betyder noget for Nato: Et stærkt Storbritannien i et stærkt Europa er godt for Storbritannien og for Nato,« siger Stoltenberg til Jyllands-Posten.

En ny meningsmåling foretaget af Epinion for Analyseenheden 4V, viser ifølge Kristeligt Dagblad, at danskerne ønsker at blive i EU, selv om briterne måtte stemme sig ud.

35 procent af de adspurgte svarer, at de ønsker, at Danmark bør "blive i EU som hidtil", mens 23 procent ønsker at "følge med briterne ud af EU".

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.