Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Venstre klar til at drøfte betinget statsborgerskab

Venstre kan godt tilslutte sig intentionerne i DFs forslag om at indføre betinget statsborgerskab, men det kan nok ikke lade sig gøre i forhold til konventioner og grundlov.

Hvis man i løbet af de første ti år efter, man har fået tildelt dansk statsborgerskab, begår personfarlig kriminalitet eller tilskynder til terror, skal man kunne miste sit statsborgerskab.

Sådan lyder et forslag fra Dansk Folkeparti, som Venstre erklærer sig enig i. I hvert fald i intentionerne bag forslaget, forklarer retsordfører Karsten Lauritzen (V):

»Vi er tilhængere af at se på, om man kan stramme op på muligheden for man kan få taget sit statsborgerskab. Det er vi, fordi vi desværre har nogle mennesker, der begår meget alvorlig kriminalitet, og der må man spørge sig selv, om det danske statsborgerskab skal bruges som skjold mod den kriminalitet i form af, at de her personer ikke kan udvises.«

Dansk Folkeparti foreslår ifølge Altinget.dk konkret, at grænsen skal gå ved et halvt års fængsel eller derover. For ikke at gøre folk statsløse, trodser partiet sin principielle modstand mod dobbelt statsborgerskab og foreslår, at man i den ti år lange prøveperiode med betinget dansk statsborgerskab kan beholde sit oprindelige statsborgerskab også.

Karsten Lauritzen understreger, at man »selvfølgelig ikke kan gøre folk statsløse« - og derudover mener Venstre-ordføreren, at DF-forslaget kræver lidt granskning set i lyset af de internationale konventioner:

»Det er vigtigt at understrege, at vi har underskrevet nogle internationale konventioner, og dem ønsker vi naturligvis at respektere indholdet af. Men det synes jeg nu ikke skal forhindre os i at undersøge rammerne for at stramme op,« siger han og tilføjer, at forslaget også kan rende ind i problemer hvad angår den danske grundlov:

»Grundloven opererer jo ikke med et betinget statsborgerskab, så man risikerer at løbe ind i problemer med både grundloven og konventionerne. Så derfor siger vi, at vi er enige i de politiske intentioner, men vi er nødt til at pege på noget, der rent faktisk kan lade sig gøre.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.