Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Venstre: Det er politikerne - ikke borgerne - der skal lovgive

Regeringspartiet er imod det flertal, som mener, at borgere skal kunne stille forslag til Folketinget.

Et rent paradeforslag.

Sådan siger Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, om forslaget om at lade borgere komme til orde i Folketinget, hvis de kan opnå 50.000 underskrivere for et forslag.

»Vi har et repræsentativt demokrati, og det er nogle år siden, at vi er stoppet med at mødes ved tingstedet ved hver fuldmåne og lave håndsoprækning,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

»Det kan godt være, man synes, det er uhensigtsmæssigt at have et repræsentativt demokrati. Men det er en helt anden diskussion.«

Aftalen er støttet af Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet, De Radikale, SF og De Konservative. Kun Venstre og Socialdemokraterne står uden for flertallet.

Ifølge politisk ordfører for Alternativet Rasmus Nordqvist har partierne diskuteret forslaget siden efteråret.

»Vi har arbejdet meget med, hvordan man kan forny den politiske kultur, og hvordan man kan skabe mere borgerinddragelse. Det har givet ekko hos flere andre partier,« siger Rasmus Nordqvist.

Jakob Ellemann-Jensen mener ikke, at det vil bidrage til et forbedret forhold mellem vælgere og politikere.

»Man risikerer at gå i modsatte retning, hvis man skaber en »borgerne mod politikerne-kamp«, hvor man skal kæmpe for at opnå 50.000 stemmer,« siger han.

»Det står desuden ethvert medlem af Folketinget frit for at tage ethvert givent forslag op i Folketinget. Uanset om der er to, 50.000 eller en million underskrifter bag. Det er et fuldstændig tomt forslag,« mener V-ordføreren.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.