Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Venstre: »Brandærgerligt« at unge ikke bruger studenterhuen

Danske unge skal blive bedre til at vælge ungdomsuddannelse rigtigt første gang, mener Venstre, efter at en ny analyse viser, at fire ud af ti gymnasieelever dropper at tage en videregående uddannelse.

Arkivbillede.
Arkivbillede.

Når danske unge forlader folkeskolen, skal de blive bedre til med det samme at spore sig ind på, om de skal starte på en erhvervsuddannelse, på gymnasiet eller på en helt tredje ungdomsuddannelse.

Det mener Venstres undervisningsordfører, Peter Juel Jensen (V), efter at en ny analyse fra Dansk Industri (DI) viser, at fire ud af ti gymnasieelever enten falder fra undervejs, ikke bruger studenterhuen til at fortsætte på en videregående uddannelse eller dobbeltuddanner sig.

»Hele formålet med gymnasierne i dag er, at de er studieforberedende. De lægger op til, at man skal videreuddanne sig. Så unge mennesker, som tager en gymnasieuddannelse og stopper der, de har faktisk spildt tre år. Og det, synes jeg, er brandærgerligt,« siger Peter Juel Jensen og fortsætter:

»Så har man valgt forkert, og det må vi gøre alt for at forhindre i fremtiden.«

De danske 15-16-årige skal hurtigst muligt havne på den rette hylde, og det ansvar skal de unge blive bedre til selv at tage, mener undervisningsordføreren.

»Men ofte vælger de unge mennesker ungdomsuddannelse efter, hvad deres forældre siger, så dem skal vi også have fat i og sikre dem bedre information om, hvad studievalget betyder for de unges fremtid,« foreslår Peter Juel Jensen.

Han tror, at gymnasiet i alt for mange tilfælde ender med at være en treårig sovepude for de unge, fordi de dermed holder alle muligheder åbne og udskyder et ubehageligt valg om, hvad de egentlig vil i deres voksenliv.

»Men jeg tror faktisk, der ligger nogle gode takter i grundskolereformen, som skal være med til at forberede og kvalificere de unge menneskers uddannelsesvalg. Det skal vi tage meget seriøst rundt omkring på de enkelte skoler,« siger Peter Juel Jensen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.