Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Velfærdsturisme bliver det store tema i EU-valgkampen

Selv de spidskandidater, som ikke anerkender begrebet velfærdsturisme, erkender, at det bliver et af de store temaer under valgkampen op til Europa-Parlamentsvalget i maj.

Danmark som turistdestination for østeuropæiske velfærdssnyltere. Det bliver ifølge spidskandidaterne til Europa-Parlamentsvalget et af de helt store temaer i valgkampen - hvad enten de er enige eller uenige i, at velfærdsturisme eksisterer som et problem.

»Jeg forventer, at det bliver det største tema overhovedet i valgkampen. Det bliver det herhjemme, og det bliver det i resten af Europa,« siger den radikale spidskandidat, Morten Helveg Petersen (R).

Sammen med sin partileder, Margrethe Vestager (R), sparkede han fredag debatten i gang påny i Berlingske med budskabet om, at velfærdsturisme slet ikke er nogen trussel mod Danmark.

Det matcher dårligt med Socialdemokraternes holdning, for her tager man det »meget alvorligt«, hvis borgere fra andre EU-lande kommer til Danmark blot for at få del i ydelser som børnepenge, dagpenge og SU, fortæller partiets spidskandidat, Jeppe Kofod (S).

»For Socialdemokraterne i Europa-Parlamentsvalgkampen er det vigtigt, at vi både gør noget nationalt, men også gør noget på EU-niveau for at sikre, at der ikke finder udnyttelse sted. Jeg mener, det er rettidig omhu at kigge på de her ting, for man skal ikke kunne komme her og spekulere i at få velfærdsydelser,« siger Jeppe Kofod, der forudser, at både velfærdsturisme og social dumping bliver »store temaer« i valgkampen.

Dansk Folkepartis spidskandidat, Morten Messerschmidt (DF), vil gøre sit for, at velfærdsturisme bliver sat på dagsordenen.

»Vi mener helt konkret, at Danmark skal have et velfærdsforbehold, som sætter nogle klare grænser for, hvad EU-Kommissionen og EU-Domstolen kan blande sig i i forhold til dansk velfærdspolitik. Den slags spørgsmål skal afgøres på Christiansborg og ikke i EU,« siger han.

Men sådan et forbehold er helt ude i hampen, mener den konservative spidskandidat, Bendt Bendtsen (K), der i stedet vil have regeringen til at forholde sig til truslen om velfærdsturisme i en europapolitisk aftale.

»Hvis nu regeringen kunne tage at vågne op og få lavet en europapolitisk aftale, så behøver det ikke fylde så meget i valgkampen. Men hvis ikke, så bliver det et af valgkampens vigtigste emner, for det er det, der bekymrer folk,« siger Bendt Bendtsen.

Aftalen skulle være indgået på tværs af Folketingets ja-partier i sommer, men er strandet, fordi Venstre fortsat står fast på, at regeringen skal forpligtes til at undersøge omfanget af problemet.

»Det er klart, at hvis man fra den første dag, man sætter sine ben i Danmark som jordbærplukker, får adgang til alle de ydelser, som andre har betalt skat til igennem mange år, så skrider balancen i det danske velfærdssamfund,« siger Venstres spidskandidat, Ellen Trane Nørby (V).

SFs spidskandidat, Margrethe Auken (SF), mener omvendt, at velfærdsturisme er en »spøgelseshistorie«.

»Derimod anerkender jeg i den grad problemet med social dumping, og i det omfang vi kan bruge velfærdsturisme-debatten til at sætte fokus på det, så vil jeg meget gerne være med til det,« siger SFeren.

Kandidaterne skal kæmpe om 13 pladser i Europa-Parlamentet, og valget afholdes 25. maj.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.