Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Variable elafgifter kan få R med i ny energiaftale

Regeringen kan få opbakning fra Radikale til en sænkelse af elafgiften, hvis det gøres målrettet.

Regeringen kan få opbakning fra Radikale til en sænkelse af elafgiften, hvis det gøres målrettet.
Regeringen kan få opbakning fra Radikale til en sænkelse af elafgiften, hvis det gøres målrettet.

Der er ikke kommet ret mange resultater ud af de mange forhandlingsmøder, som regeringen har holdt med de øvrige partier, siden udspillet til en ny energiaftale blev præsenteret i slutningen af april.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har hver især deres forbehold over for udspillet, som spænder ben for en bred aftale. Men måske kan Radikale skubbe forhandlingerne på vej.

Partiets politiske leder, Morten Østergaard, har i hvert fald store forventninger til de forhandlinger, der fortsætter tirsdag og onsdag.

Og han ser gode muligheder for at indgå en aftale inden sommerferien.

Modsat Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har Østergaard ingen problemer med at bruge penge fra det såkaldte råderum til at lette elafgiften, hvis bare det sker på den rigtige måde.

»Vores forslag er, at vi laver dynamiske elafgifter, så strømmen er dyrest, når der er mindst af den.«

»Det har man gjort med tarifferne, og det kan vi også gøre med afgifterne nu, hvor udrulningen af digitale elmålere er godt på vej.«

»På den måde kan en afgiftslettelse sagtens gøres grøn,« siger Østergaard

Radikale har dog også forventninger om at hæve ambitionerne for andelen af grøn energi, ligesom partiet vil stimulere salget af elbiler ved at sænke afgiften på elbiler.

Og her kan det være en fordel for De Radikale, at regeringen har brug for en rambuk, der kan bane vejen for en bred og langtidsholdbar energiaftale.

»Man skal kende sin besøgelsestid, og derfor har jeg også sendt det signal, jeg har gjort.«

»Regeringen har brug for at vise, at den kan noget på miljøområdet, og derfor ser tiden for mig at se ud til at være moden til at lave et grønt energiforlig,« siger Morten Østergaard.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.