Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vandmiljøet er ikke forbedret i ti år

Folketingets miljøpolitikere får onsdag fremlagt tal, der viser, at vandmiljøet har haft det værre end ventet.

København. I de sidste ti år er der ikke sket nogen fremgang for vandmiljøet i Danmark.

Den melding fra landets førende forskere skal Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg også forholde sig til, når de onsdag orienteres om helt nye undersøgelser fra Aarhus Universitet.

Undersøgelserne er en bombe under de tal, som politikere og forskere ellers i et helt årti har stolet blindt på.

Tallene fra Aarhus Universitet slår nemlig fast, at målingerne, som vandplanerne og den omstridte Landbrugspakke fra 2016 bygger på, har været markant for lave.

- Hvor vi troede, at vi havde opnået god økologisk tilstand i blandt andet Kattegat og de åbne farvande, så ryger vurderingen nu sandsynligvis tilbage på ikke-god økologisk tilstand, siger en af forskerne bag de nye rapporter, professor Jacob Carstensen fra Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet.

Formanden for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, Pia Adelsteen fra Dansk Folkeparti, siger, at de nye resultater ikke får hende til at falde ned af stolen.

- Det vigtigste for mig er, at tallene for vandmiljøet stadig går i den rigtige retning, siger hun.

Men ifølge forskerne er der netop ikke en varig og stadig effekt at spore fra tidligere tiders indsats for et bedre vandmiljø. I stedet er det gået i stå.

- Der skete med vandmiljøplanerne fra midten af 1980'erne helt klart en fremgang i vandmiljøet og en stor reduktion i udledningerne af kvælstof til havmiljøet, siger Jacob Carstensen.

- Men siden den tredje vandmiljøplan i 2003, som mest handlede om fosfor, er der ingen videre fremgang set for vandmiljøet. Det hænger jo også godt sammen med, at man heller ikke politisk efterfølgende har lavet større tiltag over for kvælstofudledning, siger Jacob Carstensen.

Miljøstyrelsen har til Ritzau oplyst, at der overvejes retlige skridt mod det ansvarlige laboratorium, Eurofins, som har brugt en usikker analysemetode.

/ritzau/

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.