Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Valgknap på Facebook skal få flere til at stemme

Med en ny funktion, der gør det muligt at vise, at man har stemt ved folketingsvalget, vil Facebook forsøge at højne valgdeltagelsen og fejre demokratiet. Valgforsker tror på positiv effekt.

Med en ny funktion, der gør det muligt at vise, at man har stemt ved folketingsvalget, vil Facebook forsøge at højne valgdeltagelsen og fejre demokratiet. Valgforsker tror på positiv effekt.
Med en ny funktion, der gør det muligt at vise, at man har stemt ved folketingsvalget, vil Facebook forsøge at højne valgdeltagelsen og fejre demokratiet. Valgforsker tror på positiv effekt.

Det sociale medie Facebook vil gøre det muligt for sine danske brugere over 18 år at markere, at de har stemt ved det kommende folketingsvalg.

Med en »Jeg har stemt«-knap kan brugere i sin nyhedsoversigt på mediet vise vennerne, at de har gjort den demokratiske borgergerning og afgivet en stemme ved folketingsvalget. Tanken er at fejre demokratiet og hæve deltagelsen, fortæller direktør for Facebooks Public Policy i Norden, Thomas Myrup Kristensen, til Berlingske Nyhedsbureau.

»Det er vigtigt, at vi husker at fejre demokratiet, som jo langt fra er noget, som alle mennesker har mulighed for. Det er vores håb, at så mange danskere som muligt vil deltage og gøre brug af deres demokratiske ret. Det er blandt det, der er pointen med »Jeg har stemt«-knappen,« siger han og forklarer, at knappen vil blive tilgængelig for brugerne på selve valgdagen.

Udover at give mulighed for at vise, at man har stemt henvises der til en offentlig side, der giver yderligere oplysninger om valghandlingen. Det er især de yngre vælgere, der bliver skelet til fra Facebook.

»Håbet er, at knappen kan have en effekt på specielt førstegangsvælgere og måske hjælpe til at sikre, at de kommer ned for at stemme,« siger Thomas Myrup Kristensen og påpeger, at hele ideen i et demokratisk valg er, at så mange som muligt deltager.

Selv om initiativet fra Facebook ikke vil lægge meget til den i forvejen høje deltagelse ved folketingsvalg, kan det have en positiv effekt, vurderer valgforsker fra Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.

»Unge er meget på Facebook, og det kan godt have en positiv påvirkning på deltagelsen, fordi man ser, at andre stemmer,« siger han og peger på, at det er en social handling at stemme i Danmark.

To ud af tre danskere, som har mulighed for det, stemmer sammen med andre, fortæller Kasper Møller Hansen.

Valgknappen, der får debut på Facebook ved folketingsvalget senest i september, er allerede blevet taget i brug i blandt andet ved valg til EU-Parlamentet og i USA, Israel, og Storbritannien. I USA viste en undersøgelse foretaget af forskere fra University of California, at knappen ved valget i 2012 faktisk fik flere ud at stemme. Men effekten er dog mindre i Danmark, fordi valgdeltagelsen allerede er høj.

Ved det seneste folketingsvalg i 2011 stemte knap 88 procent af de stemmeberettigede, så derfor er der færre vælgere at få ud af sofaen og ned til stemmestederne, påpeger Kasper Møller Hansen.

I USA, hvor knappen fik flere til at stemme, førte det til spekulationer i, om knappen påvirker valgresultater, fordi Facebook får nogen, der måske normalt ikke stemmer til urnerne. Men Facebook afviser, at det vil få betydning for udfaldet af et dansk valg.

»Vi lancerer »Jeg har stemt«-knappen for alle danske Facebook-brugere uden skelen til grupperinger af nogen art. Det amerikanske valgsystem er helt forskelligt fra vores, så de samme dynamikker gælder ikke herhjemme,« siger Thomas Myrup Kristensen.

Facebook har i alt 3,4 millioner brugere i Danmark.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.