Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Valgforsker kalder Jelveds nye job »ligegyldigt«

Det er ikke en betydningsfuld ministerpost, som Marianne Jelved har overtaget fra Uffe Elbæk torsdag. Det vurderer en valgforsker.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt præsenterer sin nye kulturminister Marianne Jelved på Amalienborg.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt præsenterer sin nye kulturminister Marianne Jelved på Amalienborg.

Det følger både stor ære, stort ansvar og stor indflydelse med, efter at Marianne Jelved (R) har overtaget kulturministerstolen fra Uffe Elbæk (R).

Men derudover er det ikke en stol, som den erfarne Marianne Jelved kan udnytte som platform til at sikre regeringen genvalg ved næste folketingsvalg, siger valgforsker og professor Roger Buch til bt.dk.

- Sandheden er, at det er en helt ligegyldig ministerpost. Det er ikke kulturpolitik, der vinder et folketingsvalg, siger Roger Buch og uddyber:

- Kulturkampen har tidligere været vigtig for at vinde valget, men det har mere handlet om det, der sker i Integrationsministeriet end i Kulturministeriet. I dag er kulturkampen afløst af spørgsmålet om, hvem der bedst kan overbevise vælgerne om, at man kan bekæmpe arbejdsløsheden og styre økonomien, siger han.

- Sådan var det i 80erne og 90erne, og jeg er ikke i tvivl om, at det også vil være afgørende ved det folketingsvalg, vi skal have om tre år. I den sammenhæng er jeg ked af at sige, at posten som kulturminister er fuldstændig ligegyldig, siger Roger Buch.

Helle Thorning signalerede fornyelse og ungdom med sit valg på ministerposterne, da hun præsenterede sin regering for godt et år siden. Men med udskiftningen af først Thor Møger med Holger K. Nielsen - og nu Uffe Elbæk med Marianne Jelved, har man valgt erfaring og driftssikkerhed frem for ungdom og nytænkning, mener valgforskeren.

- Man kan sige det meget firkantet: Man går fra den ene grøft til den anden.

- Det er altid svært at vurdere, hvordan en minister vil klare sig. Jelved har masser af politisk erfaring og også ministererfaring. Man har valgt den driftsikre model med en politiker, der tidligere har klaret sig rimeligt som minister, selvom det har været inden for et andet ministerområde, da hun var økonomiminister.

- Hendes ulempe er, at hun er en politiker, der synger på sidste vers. Hun er ikke en, vi forventer nytænkning fra. Men hun kender radikal politik forfra og bagfra, og det gør, at vi kan forvente en vis stabilitet, siger Roger Buch.

Han beskriver Marianne Jelved som en erfaren politiker, der kender det politiske system og ved, hvordan man reagerer i pressede situationer. Og hun kender til samspillet med embedsværket.

- Hvis man skal være lidt skeptisk, kan man spørge sig selv, hvor mange flere nye tanker, hun kan have tilbage. Men det er her, embedsværket spiller en meget vigtig rolle.

- Regeringen har allerede sat mange skibe i søen, og dem skal hun bare få til at sejle videre. Men hun skal begynde at overveje, hvilke nye initiativer, hun selv vil sætte i gang om et års tid.

- Det skulle være mærkeligt, om hun ikke kan hive et par ideer op af håndtasken. Og så skal man også huske på, at der sidder en masse mennesker ude i samfundet, som nu øjner en ny chance for deres projekter, fordi der er kommet en ny minister. Det kan være museumsdirektører, cirkusdirektører og mange andre, siger Roger Buch.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.