Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vælgerne havde foretrukket en blå finanslov

Mens Enhedslisten er i intern krig om finansloven, afsiger vælgerne deres dom: Kun hver fjerde foretrak en aftale med liste Ø.

Enhedslisten holdt pressemøde, efter at finansloven for 2013 var i hus med partiets stemmer. Nu er Enhedslistens bagland i oprør.
Enhedslisten holdt pressemøde, efter at finansloven for 2013 var i hus med partiets stemmer. Nu er Enhedslistens bagland i oprør.

Blot en fjerdedel af vælgerne foretrækker, at regeringen indgik finanslovsaftalen med Enhedslisten, viser en ny måling, som Gallup har foretaget for Berlingske. 51 procent af vælgerne havde hellere set en aftale med Venstre.

Ifølge valgforsker Sigge Winther Nielsen fra Københavns Universitet er det »kontraproduktivt« for regeringen at indgå aftaler med Enhedslisten, hvis regeringen vil hive stemmer tilbage henover midten af dansk politik.

»Derfor tror jeg, at man i løbet af de næste par måneder vil se, at regeringen omklamrer Venstre i forbindelse med flere strammerreformer. For det er især hos Venstre, at Socialdemokraterne vil kunne vinde nogle vælgere tilbage,« siger Sigge Winther Nielsen.

Blandt vælgerne i de borgerlige partier er der massivt flertal bag en aftale med Venstre.

Kigger man på regeringspartiernes vælgere, så er det især dem, der stemmer på de Radikale, som foretrækker en blå aftale. Kun 24 procent foretrækker Enhedslisten som aftalepartner.

Radikal gruppeformand bekymrer sig ikke

Hos de Radikales gruppeformand og finansordfører, Marianne Jelved, vækker det dog ikke bekymring, at så få radikale vælgere bakker op om en aftale indgået med Enhedslisten.

:»Vi bruger ikke meningsmålinger til at føre politik efter. Vi fører politik efter vores bedste overbevisning, og så tager vi de knubs, som det fører med sig,« siger hun om målingen.

Da regeringen søndag præsenterede finanslovsaftalen, roste SFs nyslåede skatteminister, Holger K. Nielsen, aftalen til skyerne og kaldte det »en fremragende aftale, som tager fat på mange af de udfordringer for danskere, som var ved at ryge ud af arbejdsmarkedet«.

Men den udlægning er SF-vælgerne ikke helt enige i. For mens et lille flertal af de samlede vælgere hos Socialdemokraterne og de Radikale nu mener, at der er gjort nok for dagpengemodtagerne, så er det modsatte tilfældet hos SF-vælgerne. Her erklærer et flertal på 52 procent sig »uenig« eller »overvejende uenig« i, at finansloven gør nok for de ledige, som står til at ryge ud af dagpengesystemet.

Ifølge SFs politiske ordfører, Jesper Petersen, så er SF da heller ikke begejstret for den dagpengereform fra 2010, som træder i kraft 1. januar.

»Men når det nu ikke kan være anderledes, end at dagpengereformen står ved magt, så synes jeg, at man må anerkende, at det er en meget omfattende indsats, der bliver gjort nu,« siger Jesper Petersen.

Men har I ikke et problem, når jeres vælgere er mere enige med Johanne Schmidt-Nielsen, som mener, at der ikke er gjort nok for dagpengemodtagerne?

»Jeg tror gerne, at vores vælgere så, at den dagpengereform slet ikke blev til noget. Vi var også selv modstandere af den, men jeg synes, at SFerne skal se på det gode i den aftale, som er lavet om uddannelse og jobmuligheder,« siger Jesper Petersen.

Rivegilde i Enhedslisten

Mens der for en gangs skyld ikke var interne uenigheder i SF oven på en større aftale indgået på Christiansborg, så har weekendens finanslovsaftale udløst et åbent opgør i Enhedslistens magtfulde hovedbestyrelse.

Aftalen blev stemt igennem den 25 mand store hovedbestyrelse med 15 ja-stemmer, mens mindretallet alle på nær én stemte imod.

Flere personer blandt mindretallet opfordrer direkte partiets græsrødder til at sammensætte en ny og mindre kompromisvillig hovedbestyrelse ved næste årsmøde til foråret.

Flere af hovedbestyrelsens medlemmer, som Berlingske har talt med, mener tilmed, at finanslovsaftalen strider med en vigtig partibeslutning om, at der ikke må være forringelser på en finanslov, hvis Enhedslisten skal stemme for.

En af dem er Katrine Toft Mikkelsen:

»Vi har hele tiden talt om, at regeringen stod over for et politisk valg, om den ville lave en rød finanslov med Enhedslisten eller en blå finanslov med Venstre. Nu har den lavet en blå finanslov med Enhedslisten. Hvis regeringen vil føre blå politik, må den gøre det sammen med de borgerlige,« siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.