Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Vælgerne fravælger S i protest over løftebrud«

Socialdemokratiets historisk lave 16,5 procent af stemmerne skyldes, at løftebrudsdebatten fortsat klæber til statsministeren, vurderer to politiske eksperter.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vågner i dag op til den laveste vælgertilslutning siden 1990, hvor Greens Analyseinstitut lavede den første måling af samme slags for Børsen.

Jesper Termansen, politisk redaktør på Radio24syv, vurderer, at lavpunktet blandt andet skyldes den gamle løftebrudsdiskussion, »der bliver ved med at klæbe til Helle Thorning-Schmidt«.

- Samtidig går det stadig ikke godt med økonomien, og så mangler hun at levere på jobs, siger han.

I meningsmålingen ligger Venstre stille med 32,9 procent mod 33,1 procent i sidste måned. Jesper Termansen mener dog, at der i højere grad er tale om et fravalg af Socialdemokraterne frem for et tilvalg af Venstre.

- Halvdelen af landets befolkning er ikke pludselig blevet liberale, men der skal ikke så meget til, før denne her midtergruppe beslutter sig for at stemme enten V eller DF i stedet for S. Det er en gruppe, der er impulsstyret, og når man er utilfreds med Socialdemokraterne, bliver det et protestvalg, hvor man vælger oppositionen, forklarer han.

Thomas Larsen, politisk kommentator på Berlingske, mener, at »Socialdemokratiet er ude af takt med sine vælgere i et historisk omfang«.

- Det her handler slet ikke om kommunikation, det handler om politikken, konstaterer han.

Ej heller er det hjælpsomt for en socialdemokratisk formand, når en gammel kollega og tidligere partiformand som Poul Nyrup Rasmussen på Socialdemokraternes kongres i Aalborg går op og »trækker tæppet væk under Thorning på det allermest ømme punkt i øjeblikket, nemlig dagpengediskussionen«, mener Jesper Termansen.

- Nyrup sagde, at hvis bare statsministeren ellers gad at tage en diskussion med Margrethe Vestager (R) og sætte hende på plads, så kunne Socialdemokraterne sagtens ordne det problem. Det er ikke noget, der høster anerkendelse hos de vælgere, som synes, det er for galt, at en socialdemokratisk ledet regering står vagt om nogle dagpengeforringelser, de ikke en gang selv har vedtaget, fortæller Jesper Termansen.

Også Thomas Larsen peger på dagpengestriden.

- Den er stadig uløst. Vi har set en statsminister, der gang på gang har sagt, at hun ikke vil gøre mere for at hjælpe de ledige, der ryger ud af systemet fra årsskiftet. Jeg tror ganske enkelt, at det ikke er godt nok for en hel masse socialdemokratiske vælgere. De mener, at det er helt forkert, at regeringen ikke gør mere. Derfor er statsministeren helt ude af samklang med sine vælgere, siger Thomas Larsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.