Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

V vil overveje at tage inkassoopgave fra Skat

V og SF er klar til at se på, hvordan vandselskaberne får bedre mulighed for at hive pengene hjem fra borgere, der ikke betaler regningen.

Vandselskaberne er begyndt at lukke for vandet hos borgere, der ikke betaler regningen, da de ikke mener, at Skat er dygtige nok til at indkræve gælden. Derfor bør man ifølge Venstre overveje at ændre på det stykke lovgivning, der siden 2005 har pålagt Skat at inddrive borgernes gæld til det offentlige.

- Jeg synes, at vi skal overveje at lægge opgaven tilbage til kommunerne eller for den sags skyld lade vandselskaberne udlicitere opgaven til private inkassofirmaer. Da det var den, som selv havde penge til gode, der skulle indkræve dem, var der et incitament til at få det gjort effektivt. Det er væk, når det er en tredje part, der skal kræve pengene ind, siger forbrugerordfører Jan E. Jørgensen (V).

Politiken skriver mandag, at brancheorganisationen Danva, der omfatter Danmarks 135 største drikkevands- og spildevandsselskaber, har mere end 95 millioner kroner til gode hos kunder, der ikke har betalt deres regning. Jan E. Jørgensen mener, at Skat er blevet pålagt en opgave, som ikke bliver løst godt nok.

- Det er helt tydeligt, at der er et efterslæb i Skat, og så må vi spørge ministeren om, hvad han vil gøre ved det, siger forbrugerordføreren.

Den ineffektive indkrævning har fået flere vandselskaber til at lukke for vandet hos skyldnerne. En barsk, men forståelig løsning, mener både Jan E- Jørgensen og SFs forbrugerordfører, Karina Dehnhardt Lorentzen (SF).

- Vi er alle afhængige af at have adgang til rent drikkevand. Derfor er det også ret voldsomt at lukke ned for det. Men det må også have en konsekvens, hvis man ikke betaler det, som man skal. Vi ved også, at vi i sidste ende bliver sat ud af vores lejlighed, hvis vi ikke betaler huslejen, siger SFeren.

SF: der skal ses på det

Derfor kan hun godt forstå, at vandselskaberne vælger at gøre, som de gør. Vandselskaberne beder om lov til at bruge private inkassoselskaber til at inddrive pengene, og Skat beder om mulighed for at kunne trække gælden direkte i skyldnernes løn. Men det er Karina Dehnhardt Lorentzen ikke klar til at sige hverken ja eller nej til.

- Jeg kan forstå, at der er noget kritik af myndighederne og den hjælp, som de giver. Og jeg kan også forstå, at der er nogle ønsker til, hvordan man i fremtiden kan arbejde med det her. Jeg kan ikke vurdere de forslag på stående fod, men hvis vi får en skriftlig henvendelse fra vandselskaberne, så må vi se på det, siger hun.

Venstre er heller ikke afklaret i spørgsmålet om, hvorvidt Skat skal have mulighed for at trække vandgælden via lønnen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.