Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

V: Regioner skal søge penge til psykiatrien

Problemet med pladsmangel på de retspsykiatriske klinikker er nu så massivt, at det har konsekvenser for både de psykisk syge og samfundet generelt, advarer Advokatsamfundet. Der er allerede sat penge af til flere pladser, lyder det fra Venstre.

På grund af pladsmangel på de retspsykiatriske klinikker sendes psykisk syge kriminelle i almindeligt fængsel eller ud i samfundet uden behandling, og det vækker bekymring i Retslægerådet, skriver Jyllands-Posten. Venstres psykiatriordfører, Jane Heitmann (V), opfordrer regionerne og sundhedsministeren til at tage affære.

- Jeg deler Retslægerådets bekymring, og jeg vil opfordre regionerne til at få søgt Satspuljen, hvor vi i 2011 afsatte 140 millioner målrettet flere sengepladser i psykiatrien. Og så har jeg en forventning om, at sundhedsministeren får et overblik over, hvor lange ventetiderne reelt er i retspsykiatrien, siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge Sysette Vinding Kruse, der er formand for Advokatsamfundets Strafferetsudvalg, er konsekvensen af manglen på pladser, at de psykiatriske patienter får det dårligere, når de i længere tid anbringes i almindelige fængsler eller arresthuse. Samtidig har hun eksempler på, at en dommer løslader personer, fordi der ikke er udsigt til en plads, hvorefter patienterne løslades ubehandlede og kan være til fare for sig selv og andre, siger hun til Jyllands-Posten.

Retsordfører for De Radikale, Jeppe Mikkelsen (R), ønsker at undersøge sagen nærmere.

- Det er lidt at skyde sig selv i foden, fordi vi risikerer, at folk går ud og begår ny kriminalitet igen, så vi skal have dem gennem politiet, domstolene og kriminalforsorgen endnu engang. Det er et problem og noget, jeg synes, man bør kigge på, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Han påpeger, at kapacitetsproblemet i kriminalforsorgen ikke er noget nyt, og at regeringen har løst en stor del af det i forbindelse med efterårets finanslov, men at det måske er relevant også at kigge på den psykiatriske del af pladserne.

Han bakkes op af retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).

- Det er et problem, hvis vi har psykisk syge i arresthusene, fordi personalet ikke er uddannet til at tage sig af de her mennesker, og i øvrigt er de jo behandlingskrævende, så de skal være der, hvor der er den faglige viden til at gøre det. Jeg vil undersøge, hvad der ligger i den her stigning, og så vil jeg gå i dialog med de relevante parter, og det er jo sundhedsministeren og justitsministeren, om, hvad vi kan gøre her, siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.