Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

V-profil overvejer sin fremtid i Europabevægelsen

Den EU-positive organisation, Europabevægelsen, skal have ny formand. Men Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, der er næstformand, er ikke kandidat. Måske dropper hun også hvervet som næstkommanderende.

Ellen Trane Nørby.
Ellen Trane Nørby.

Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, er ikke kandidat til posten som ny landsformand i Den Danske Europabevægelse - en tværpolitisk organisation, der er erklæret pro-EU og arbejder for et demokratisk EU og et stadig stærkere fællesskab mellem de europæiske befolkninger.

Det fastslår Ellen Trane Nørby over for b.dk efter, at Europabevægelsens formand, Erik Boel, tidligere på ugen meddelte, at han går af efter 18 år som næstformand og senest landsformand.

- Jeg har ingen planer om at stille op. Jeg har haft det rigtigt fint med at være næstformand og har været aktiv i den proeuropæiske bevægelse i ti år, men det giver kasket-forvirring, hvis jeg er landsformand, siger Ellen Trane Nørby med henvisning til, at hun har en fremtrædende position i Venstre.

Ellen Trane Nørby afslører samtidig, at hun ikke umiddelbart har planer om at fortsætte som næstformand i Europabevægelsen, der ved flere lejligheder har kritiseret Folketingets partier for at svigte EU-projektet.

- Nej, jeg har ikke umiddelbart planer i den retning. Europabevægelsen er en tværpolitisk organisation, og der skal være en politisk balance. Hvis formanden er fra den ene fløj, skal næstformanden helst være fra den anden og omvendt. Desuden har Europabevægelsen brug for en næstformand, der har mere tid, end jeg har, siger Ellen Trane Nørby.

Hun varetager posten som landsformand, indtil medlemmerne den 6. april skal vælge en ny efter Erik Boel, der begrunder sin afgang med, at tiden er kommet, hvor der skal findes en efterfølger, »der kan bære faklen videre«.

- Det er en kæmpestor arv, som en ny landsformand skal løfte. Erik Boels indsats har været imponerende. Han er ikke gået efter de populære synspunkter. Han har jo blandt andet foreslået at nedlægge Nordisk Råd og argumenteret ivrigt for tyrkisk medlemskab af EU. Men Erik har også i den grad været med til at holde liv i Europadebatten, der er utrolig vigtig, siger Ellen Trane Nørby, der stikker ud som en af Venstres mest pro-europæiske politikere - ikke mindst efter Venstres landsmøde i midten af november, hvor tonen over for den europæiske union blev skærpet.

Forud for landsmødet havde netop Erik Boel sammen med Venstres medlem af Europa-Parlamentet, Jens Rohde, i Berlingske skrevet en kronik, der fik Venstres ledelse helt op i det røde felt. I kronikken slog Boel og Rohde til lyd for, at det kriseramte EU bør have langt flere muskelkræfter end i dag. Især når det gælder udenrigspolitikken.

Men det er ikke Venstres politik og kronikken udløste derfor på landsmødet krisemøder mellem en række af Venstres topfolk og Jens Rohde.

Ikke desto mindre mener Venstre politiske ordfører, at Erik Boel efterlader en stort hul, og at Europabevægelsen har brug for en afløser, der er ligeså markant.

- Der er behov for at finde en stærk landsformand for Europabevægelsen. Det har debatten om EU brug for, påpeger Ellen Trane Nørby.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.