Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

V-politikere vil stoppe kommunernes flyttetvang

Tre byrådsmedlemmer fra Venstre vil gøre op med de regler, der tillader kommunerne at tvinge borgere til at flytte fra hjemmet, så der eksempelvis kan opføres en golfbane på grunden.

Der skal sættes en stopper for, at landets kommuner kan tvinge borgere fra hus og hjem til fordel for golfbaner, virksomheder og festivalpladser - også kaldet ekspropriationer til private formål.

Sådan lyder det fra tre byrådsmedlemmer fra Venstre, der til magasinet Danske Kommuner varsler et opgør med kommunernes mulighed for at ekspropriere til private formål.

»Vi synes, det er på tide at stoppe det kommunale ekspropriationscirkus. Den private ejendomsret er en grundpille i det danske samfund og en af årsagerne til, at vi er et rigt og frit samfund. Men desværre er grundlovens paragraf 73 blevet en gummiparagraf,« siger Morten Dahlin (V), der er formand for vækst- og beskæftigelsesudvalget i Greve Kommune og henviser til paragraffen om ejendomsrettens ukrænkelighed.

Sammen med sundheds- og kulturrådmand Mads Duedahl (V) fra Aalborg og byrådsmedlem Mads Ravndrup Thomsen (V) fra Roskilde kræver han en ekspropriationsreform, der kun skal gøre ekspropriation muligt, hvis det er af vital samfundsmæssig interesse. Det vil sige, at en kommune ikke skal kunne ekspropriere for en festival, men det skal derimod være muligt at gøre det til fordel for et hospital eller en vej.

»Vi bør have et mindsteindgrebsprincip. Ekspropriation er politikernes stærkeste værktøj, og derfor skal vi tænke os rigtig godt om, inden vi bruger det. Og vi skylder borgerne at behandle dem rimeligt,« siger Mads Duedahl.

De tre venstrefolk foreslår også et opgør med muligheden for ekspropriation med hjemmel i planloven. Som loven er i dag har kommunerne den mulighed i de tilfælde, hvor man vil virkeliggøre en lokalplan.

»Det er en smutvej, at planloven tillader ekspropriation, hvis blot et flertal i en kommunalbestyrelse finder det retmæssigt. Derfor er vores opgør lige så meget et opgør med planloven,« siger Mads Ravndrup Thomsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.