Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

V-plan er lig med nedskæringer

Nulvækst i den offentlige sektor vil betyde 48.000 færre ansatte i 2020, vurderer Finansministeriet.

Lars Løkke Rasmussen vil sætte en stopper for de voksende udgifter til den offentlige sektor. På Venstres landsmøde i weekenden erklærede formanden, at det store oppositionsparti nu går ind for nulvækst i det offentlige.

Det vil få store konsekvenser for antallet af ansatte i stat, regioner og kommuner, lyder det ifølge Information fra Finansministeriet. Tilbage i juni vurderede ministeriet, at forskellen mellem regeringens plan »Danmark i arbejde« og nulvækst er 48.000 offentlig ansatte.

Over for Information bekræfter økonomiprofessorerne Nina Smith og Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet, at nulvækst er lig med nedskæringer.

- Nulvækst vil formodentlig i praksis komme til at føles som besparelser, fordi de offentlige lønninger vokser i cirka samme takt som de private lønstigninger, men der er ikke de samme produktivitetsstigninger i de ting, det offentlige producerer, siger Nina Smith til avisen.

- Det er klart, at der vil være færre offentligt ansatte, når man vil have nulvækst. Der vil ske en langsom udtynding i antallet af offentligt ansatte, fordi der bliver færre penge til de samme ydelser, forklarer Bo Sandemann Rasmussen.

I dag er der cirka 829.000 offentligt ansatte i Danmark. Følger man »Danmark i arbejde«, vil der i 2020 være 857.000, mens der ifølge Finansministeriets beregninger vil være 809.000 ansatte, hvis man indfører nulvækst.

- For borgerne vil det føles som meget kraftige forringelser af standarderne, hvis man gennemfører nulvækst, siger Nina Smith til Information.

- Når det så er sagt, tror jeg, at den offentlige sektor kan omstruktureres og komme til at fungere bedre, så der er et produktivitetspotentiale. Det er bare ikke så let at finde. Vi kan håbe på, at produktivitetskommissionen vil komme med bud på, hvordan vi kan organisere den offentlige sektor bedre, siger hun.

Venstre har tidligere agiteret for en vækst i det offentlige på 0,8 procent årligt, men det er ikke længere det, som Danmark har brug for, erklærede Lars Løkke Rasmussen på weekendens landsmøde.

- Det er vigtigere at sikre danske arbejdspladser ved at sætte skatterne ned end at garantere, at verdens største offentlige sektor bliver endnu større, sagde den tidligere statsminister.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks