Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

V-ordfører lufter statsløses straffeattest

Ganske som annonceret, fortalte Venstres integrationsordfører Karsten Lauritzen fra Folketingets talerstol om den kriminalitet, som 36 statsløse har begået.

Ganske som han havde varslet det, valgte Venstres integrationsordfører Karsten Lauritzen i formiddags at annoncere, hvilken kriminalitet 36 statsløse, som skulle tildeles statsborgerskab, har begået. Det skete fra Folketingets talerstol, før Folketinget skulle vedtage et lovforslag, som bl.a. giver 36 statsløse statsborgerskab.

- I Venstre ønsker vi ikke at belønne personer, der er til fare for statens sikkerhed, med et statsborgerskab. Vi finder det faktisk absurd, sagde Karsten Lauritzen fra Folketingets talerstol, før han luftede de statsløses straffeattest:

- Ud af de 36 personer, der er statsløse, er der to, som har domme for vold eller trusler mod politimænd, en, der har overtrådt våbenloven, tre, der er dømt for mordforsøg, og så er der 30 sigtelser for overtrædelser, hvor der endnu ikke er faldet dom, remsede Karsten Lauritzen bl.a. op.

Karsten Lauritzen blev kritiseret for at offentliggøre fortrolige oplysninger om de statsløses kriminalitet. En handling, der normalt kan være strafbar, hvilket dog ikke gælder i Folketingssalen, hvor politikerne har såkaldt udvidet ytringsfrihed.

- Det er stærkt betænkeligt, at Venstre kan få sig selv til at citere fra notater, som vi har fået fortroligt. Jeg må konstatere, at oplysningerne kommer fra et fortroligt notat. Hvorfor stemte I ikke for Dansk Folkepartis forslag om at udtræde konventionen, hvis det er jeres holdning, at vi ikke skal være en del af konventionen, der beskytter statsløse? spurgte Sofie Hæstorp Andersen, Socialdemokraternes sundhedsordfører, som er medlem af indfødsretsudvalget.

Karsten Lauritzen replicerede, at hans parti kun ønsker at ændre konventionen – ikke at træde helt ud af den:

- Vi mener der er en forskel på at ændre konventionen og at udtræde konventionen. Vi vil have ændret konventionen, så når man har begået personfarlig kriminalitet, kan man ikke få statsborgerskab.

På trods af Karsten Lauritzens stunt tikkede de grønne prikker ind på skærmene i Folketingssalen, da Folketinget vedtog lovforslaget, som giver 1700 ansøgere – herunder de 36 statsløse – statsborgerskab. Også Venstre stemte for, hvilket Dansk Folkeparti fandt besynderligt.

- Konventionerne er jo ikke skrevet med Guds finger. Selvfølgelig kan de laves om. Men når nu Venstre slår på tromme og blæser trompet imod, at kriminelle statsløse får statsborgerskab, så synes jeg, at det ville klæde Venstre at sætte handling bag ordene og stemme nej eller i det mindste blankt sammen med Dansk Folkeparti. Hvorfor alt det rabalder, hvis Venstre ikke vil tage konsekvensen? lød det fra Dansk Folkepartis indfødsretsordfører Christian Langballe.

Venstre svarede, at de ikke ønsker at tage de ansøgere, som ikke har begået kriminalitet og opfylder kriterierne for statsborgerskab, til gidsel. I stedet ønskede Venstre sammen med de Konservative, at beslutningen om at tildele de statsløse statsborgerskab blev udskudt efter norsk eksempel - et forslag, der dog ikke blev til virkelighed.

- Vi foreslår, at man indfører den norske model, hvor man i Norge har mulighed for at udskyde tidspunktet for statsborgerskab, hvis man vurderes at være til fare for rigets sikkerhed, eller hvis man er efterforsket af politiet. Det skulle være inden for rammerne af konventionen. Vi forstår ikke, hvordan det kan være lovligt i Norge, men ikke i Danmark ifølge justitsministeren, siger Karsten Lauritzen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.