Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

V og S afviser forslag om lokale folkeafstemninger

Dansk Folkeparti foreslår, at borgere skal kunne kræve en kommunal folkeafstemning i lokale sager.

Dansk Folkeparti foreslår, at borgere med et passende antal underskrifter skal kunne kræve en kommunal folkeafstemning i en sag, hvor byrådet har truffet beslutning. Scanpix/Marie Hald
Dansk Folkeparti foreslår, at borgere med et passende antal underskrifter skal kunne kræve en kommunal folkeafstemning i en sag, hvor byrådet har truffet beslutning. Scanpix/Marie Hald

Det skal ikke være muligt for borgere at indsamle tilstrækkelig med underskrifter for derefter at få bragt en kommunalpolitisk sag til folkeafstemning, sådan som Dansk Folkeparti foreslår.

Det mener både Venstre og Socialdemokratiet.

Venstres kommunalordfører, Carl Holst, frygter, at sådan et system vil skabe enkeltsagspolitik, der er bestemt af nogle få konkrete sager og ikke af en grundlæggende politisk overbevisning.

- Det er Venstre umiddelbart ikke positiv overfor. Vi har et repræsentativt demokrati, hvor vælgerne vælger dem, der skal repræsentere deres holdninger, siger Carl Holst.

- Hvis man er uenig i de beslutninger, kan man vælge nogle nye politikere, siger han.

Socialdemokratiets kommunalordfører, Magnus Heunicke, siger, at der er behov for mere lokalt selvstyre, ikke mindre.

- Byrådet har ansvaret for at tage vare på helheden og tænke på samtlige borgere, når der træffes beslutninger. Det gælder også de mindre populære beslutninger, siger han.

Dansk Folkeparti foreslår, at borgere med et "passende" antal underskrifter skal kunne kræve en kommunal folkeafstemning i en sag, hvor byrådet har truffet beslutning.

Dansk Folkeparti foreslår samtidig, at der skal indføres bindende kommunale folkeafstemninger.

Det skal være i stedet for de vejledende folkeafstemninger, hvor vælgerne bliver spurgt til råds, inden politikerne træffer en endelige beslutning.

Ved en bindende afstemning vil kommunen derimod være bundet af det resultat, som kommer af afstemningen.

- I dag kan byrådet kun udskrive vejledende folkeafstemninger. Borgerne har ikke mulighed for at indsamle underskrifter og så bede om en folkeafstemning, siger folkeskole- og kulturordfører Alex Ahrendtsen (DF).

- Det vigtigste er, at borgerne får mulighed for at sige ja eller nej til nogle ting. I dag er det politikere, der bestemmer på vegne af borgerne, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.