Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

V og LA er ikke klar til at give byråd mere magt

Mens flere partier erklærer sig parate til at give landets byråd magt til at vælte borgmestre, mener hverken Venstre eller Liberal Alliance i udgangspunktet, at reglerne skal ændres.

Selv om et enigt byråd i Fredericia har udtrykt mistillid til borgmester Thomas Banke (V), kan byrådet ikke afsætte ham, og det har sat gang i en diskussion om, hvorvidt byrådene i de danske kommuner skal have mere magt.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) er klar til at se på reglerne, men hverken Venstre eller Liberal Alliance mener som udgangspunkt, at reglerne skal ændres.

- Vi har ikke nogen planer om at skulle gå ind og foreslå ændringer i forhold til det, der er gældende i dag, siger Venstres kommunalordfører, Jacob Jensen (V), der ikke vil forholde sig til den konkrete sag i Fredericia.

- Det er vigtigt, at man har stabilitet omkring den konstituering, man laver, forstået på den måde, at man ikke kan bruge enhver given lejlighed - for at sætte det på spidsen - til at så tvivl om borgmesteren. Det ville ikke være gavnligt for stabiliteten i det politiske arbejde, siger Jacob Jensen, der dog noterer sig, at Margrethe Vestager har nedsat et udvalg, der blandt andet skal se på, om byrådenes magt skal ændres.

- Vi vil selvfølgelig afvente og se, hvad der kommer ud af det, siger han.

Kommunalordfører fra Liberal Alliance, Leif Mikkelsen (LA), advarer imod, at man handler overilet.

- Jeg mener ikke, at man skal ændre reglerne på baggrund af en enkelt sag som den i Fredericia, men det er klart, at det kalder på en debat, siger Leif Mikkelsen, der peger på nødvendigheden af, at det skal være svært at vælte en borgmester af pinden.

- En borgmester skal tage et bredere ansvar end bare sit politiske parti. Vedkommende har ansvar for hele kommunen, og derfor er det nødvendigt, at en borgmester sidder ret sikkert i sadlen og ikke bliver udsat for politisk jagt, siger han.

Det udvalg, som regeringen har nedsat, ventes at komme med sine anbefalinger i første halvdel af 2013.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.