Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

V: Ny mediestøtte-aftale skader nærdemokratiet

Regeringens aftale med Enhedslisten om fremtidens mediestøtte kommer til at koste arbejdspladser, samtidig med at det lokale demokrati bliver svækket, siger Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby.

Ellen Trane Nørby
Ellen Trane Nørby

Der er ikke mange rosende ord fra Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby, til den nye mediestøtteaftale, som regeringen netop har indgået med sit parlamentariske grundlag, Enhedslisten.

- Den her aftale vil ramme rigtigt mange af regionale dagblade endnu hårdere end regeringens første udspil. Udover at det koster arbejdspladser rundt om på redaktionerne, så vil det jo også gøre, at det mediebillede, vi har i dag, bliver mindre mangfoldigt, og på den måde kommer det til at skade det lokale demokrati, siger hun.

Gennem hele forhandlingsforløbet har regeringen gentagne gange pointeret, at den ønskede en bred aftale, som også inkluderede de borgerlige partier.

- Det viser jo bare, at regeringen ikke havde viljen til at lave en ordentlig aftale, og man kan sige, at dens besparelse på lønsumsafgiften, som fuldstændig brød den konsensus, der ellers var på mediestøtte-området, har gjort, at det blev enormt vanskeligt at få en aftale hjem, siger Trane Nørby.

Netop den forhøjede lønsumsafgift har været det store stridspunkt. Lønsumsafgiften er en afgift alle momsfritagede virksomheder er underlagt, men som via finansloven for 2013 blev forhøjet, og som skønnes at komme til at koste de danske dagblade 40 millioner kroner årligt.

De borgerlige partier har gennem hele forløbet arbejdet på en kompensationsordning, men da de ikke blev imødekommet af tidligere kulturminister Uffe Elbæk (R), valgte Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance før jul at forlede forhandlingerne i samlet flok.

Den nye kulturminister, Marianne Jelved (R), bebudede efter sin tiltræden, at hun ville indkalde partierne igen, så en bred aftale igen kunne komme på tale, men sådan endte det ikke, konstaterer Ellen Trane Nørby.

- Aftalen bryder også med det regeringen sagde efter valget, nemlig at vi skulle have en mediestøtte, der skaber et pluralistisk og mangfoldigt mediemarked, og det er bestemt ikke det, vi ser nu. Nu får vi i stedet en række lokale og regionale dagblade, der risikerer at skulle dreje nøglen om, siger Ellen Trane Nørby.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.