Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

V: Forslag til ældrepleje øger kommunemonopol

Forslaget om at give private virksomheder mulighed for at byde ind på større opgaver i ældreplejen vil reelt styrke det kommunale monopol, lyder det fra Venstre.

Ifølge Venstre handler de nye regler i højere grad om, at kommunen efterfølgende kan sige, at »den har haft tingene i udbud, men at man selv var billigst«.
Ifølge Venstre handler de nye regler i højere grad om, at kommunen efterfølgende kan sige, at »den har haft tingene i udbud, men at man selv var billigst«.

Regeringens forslag om at ændre reglerne for frit valg af ældrepleje, så private virksomheder kan byde ind på flere og større dele af området, er reelt med til at styrke det kommunale monopol. Det mener Venstres ældreordfører, Anne-Mette Winther Christiansen, som er stærkt bekymret for følgevirkningerne ved det ellers borgerligt-klingende udspil, der skal give en besparelse på 132 millioner kroner.

- Forslaget er meget besnærende beskrevet, men faktum er, at det reelle frie valg bliver fjernet fra borgerne, og det er meget vigtigt for Venstre, at det skal bestå, siger Anne-Mette Winther Christiansen (V), til Berlingske Nyhedsbureau.

Den oprindelige fritvalgsordning har ellers ifølge Dansk Erhverv siden 2003 været med til at fremme væksten af små og mellemstore virksomheder indenfor ældreområdet, og i fremtiden kan kommuner samle yderligere delopgaver i et stort udbud og gå efter det billigste.

Det kunne lyde som vand på de borgerliges mølle, men sådan forholder det sig langt fra.

- Det her er beskrevet meget flot, så man skulle tro, at borgerlige ville klappe i hænderne, men i virkeligheden forstærker reglerne bare kommunernes monopol. Mange af de private udbydere kan slet ikke konkurrere med en kommune i udbud, der nu kan komme til at dække ældreplejen i flere kommuner, fordi nabokommuner går sammen om det, siger Anne-Mette Winther Christiansen og uddyber:

- Det skyldes jo blandt andet, at kommunen ikke indregner administrationsudgifter, opvarmning af bygninger og lignende med i deres udbudsmateriale, da de jo »er i området« i forvejen. Det gør private virksomheder til gengæld, og derfor vil et privat firma ofte blive lidt dyrere, når det gælder de store udbud, lyder det.

Ifølge Venstre handler de nye regler i højere grad om, at kommunen efterfølgende kan sige, at »den har haft tingene i udbud, men at man selv var billigst«.

- Kommunerne ønsker jo ikke bøvlet med at skulle være med til at garantere kvaliteten på det private område i henhold til den såkaldte godkendelsesmodel, siger Anne-Mette Winther Christiansen og pointerer, at ingen støttede regeringens forslag i efteråret 2012.

- Så blev Enhedslisten til sidst købt i løbet af finanslovsnatten og har af årsager, som vi ikke kan få at vide, accepteret det her forslag. Men det er jo blandt andet fordi, at Enhedslisten godt ved, at forslaget reelt ikke vil udfordre den kommunale ældrepleje. Tværtimod.

Venstre kritiserer samtidig, at regeringen ikke vil give svar på, om besparelsen på de 132 millioner kroner skal bruges på ældreområdet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.