Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

V-forslag på kant med grundloven

Venstres forslag til en kontanthjælpsreform om at ændre forsørgerpligten strider mod grundloven, vurderer eksperter.

Venstre er kommet på kant med grundloven i et forslag til en kontanthjælpsreform, vurderer eksperter. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Kontanthjælpsmodtagere modtager i dag nedsat ydelse, hvis de har formue, eller hvis ægtefællen tjener penge. Men er kontanthjælpsmodtageren ikke gift, og blot samlevende, sker der ingen modregning. Det vil Venstre nu ændre, så forsørgerpligten også gælder samlevende.

Ændringen kan ifølge avisen spare staten for op mod 600 millioner om året, men eksperterne slår alarm, eftersom Grundloven giver alle danskere ret til forsørgelse. Hvis ikke fra ægtefællen, så fra det offentlige.

- Forslaget vil efter min opfattelse være grundlovsstridende. Modtageren af kontanthjælp vil jo ikke få mulighed for at rette sit krav om forsørgelse mod den anden, hvis man er samlevende. Forslaget kan altså betyde, at nogle ikke får ret til hjælp, siger professor Kirsten Ketscher, der er ekspert i socialret ved Københavns Universitet, til Morgenavisen Jyllands-Posten. Hun bakkes op af lektor John Klausen fra Aalborg Universitet.

Arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs (V) siger til avisen, at regeringens jurister først skal vurdere lovligheden af forslaget, som hun fastholder, inden det kan gøres til lov.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.