Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

V fastholder forslag om kontanthjælp

Venstre mener, at samboende kærestepar skal have forsørgelsespligt over for hinanden, selv om eksperter vurderer, det er grundlovsstridigt.

Samboende kærestepar skal have forsørgelsespligt over for hinanden, præcis som ægtepar har det i dag.

Forslaget er en del af Venstres kontanthjælpsreform og kan ifølge Arbejdsmarkedsstyrelsen fore statskassen med 600 millioner kroner årligt.

Flere juridiske eksperter mener imidlertid, at det er i strid med Grundloven. I tirsdagens udgave af Jyllands-Posten påpeger de, at Grundloven giver alle ugifte danskere ret til forsørgelse fra det offentlige, hvis de ikke kan forsørge sig selv, men Venstre fastholder sit forslag.

- Med de familiemønstre, vi har i dag, er der mange, der lever i ægteskabslignende forhold uden at være lovformeligt gift. Jeg hæfter mig ved, at man i andre dele af loven, for eksempel når det gælder boligydelse, opererer med begrebet samlevende. Det vil vi udvide til at omfatte kontanthjælpen, siger Venstres arbejdsmarkedsordfører, Ulla Tørnæs, til Berlingske Nyhedsbureau.

Eksperternes udsagn rokker ikke ved hendes holdning.

- Der findes jo hundredvis af eksperter, der mener en masse, så det kan jeg ikke tage alvorligt, siger Ulla Tørnæs.

- Folketinget kan selvfølgelig ikke vedtage grundlovsstridige love, men det er op til Justitsministeriet lovkontor af afgøre, om det er tilfældet med dette forslag. Folketingsmedlemmer har ret til at fremsætte de forslag, de ønsker. Mister vi den ret, dræber man den politiske debat, fastslår hun.

For 10 år siden, i 2002, besluttede et flertal i Folketinget at sidestille samlevende med ægtefæller i forbindelse med udregningen af størrelsen på starthjælpen. Det måtte man imidlertid opgive igen, da det viste sig at være i strid med Grundloven.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er ikke afvisende over for Venstres forslag, men understreger over for Jyllands-Posten, at juraen skal være på plads, før man vedtager en kontanthjælpsreform.

Deltag i debatten: Hvad mener du - skal samlevende sidestilles med ægtefæller, når det kommer til retten til kontanthjælp?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.