Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

V efterlyser større indsats på tandplejeområdet

Venstres forebyggelsesordfører vil have sundhedsministeren til at holde sit ord og mindske de sociale skævheder i sundhedssektoren. Ny rapport viser, at der stadig er sociale forskelle i danskernes tandlægebehandlinger.

Hos Venstre efterlyser man en klar udmelding fra regeringen og sundhedsminister Astrid Krag (SF) om, i hvilken retning man vil gå i forhold til danskernes tandsundhed. Opfordringen kommer efter, at en ny rapport viser, at der på tandplejeområdet fortsat er forskel på, hvilken slags tandlægebehandling man modtager.

- Jeg savner en mere oprigtig og ærlig udmelding fra sundhedsministeren. Før valget meldte S og SF jo ud, at man ville uligheden til livs i det danske sundhedsvæsen. Rapporten her underbygger med al tydelighed, at det, at man fjernede tilskud til tandrensning ikke er en måde at komme uligheden til livs på, siger forebyggelsesordfører Jane Heitmann (V) til Berlingske Nyhedsbureau.

Hun er glad for, at regeringen har sørget for tilskud til kontanthjælpsmodtagernes tandlægebehandlinger, men hun kritiserer, at man samtidig har fjernet tandrensningstilskuddet til de forebyggende tandrensninger. Hun mener, at man derved lader en stor gruppe, som ligger uden for kontanthjælpsmodtagerne, i stikken.

Rapporten fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning viser, at der er sammenhæng mellem uddannelsesniveau og tandlægebehandling. Tendensen er, at de lavtuddannede får behandlende ydelser, som for eksempel fyldninger, når skaden på tænderne er sket, mens de højtuddannede får forebyggende behandling. De opnår derfor en bedre mundhygiejne og sundhed.

4402 voksne borgere fra 13 kommuner har deltaget i undersøgelsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.