Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

V efter intern strid om statslån: Der er røget finker af panden

Venstre er ikke klar til at bakke entydigt op om LA-ministers forslag om statslån til almene boliger.

Arkivfoto. Venstre er ikke klar til at bakke entydigt op om LA-ministers forslag om statslån til almene boliger.
Arkivfoto. Venstre er ikke klar til at bakke entydigt op om LA-ministers forslag om statslån til almene boliger.

Der er røget nogle finker af panden.

Sådan beskriver Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, den heftige debat, der har været om et forslag fra transportminister Ole Birk Olesen (LA) om statslån til almene boliger.

Flere medlemmer af Venstres folketingsgruppe, herunder gruppeformand Søren Gade, er stærkt kritisk over for selve forslaget.

Og mange har ytret kritik af, at Venstre ikke er blevet orienteret og taget i ed, før Ole Birk fremsatte sit forslag.

På et telefonmøde onsdag morgen er Venstre blevet enig om at udskyde gruppens endelige ja eller nej til transport-, bygnings- og boligministerens forslag.

Jakob Ellemann-Jensen har nemlig forståelse for intentionen bag lovforslaget:

At staten kan spare penge ved selv at låne penge ud til almene boliger frem for at garantere for lån, som realkreditselskaberne så kan tjene på. Men Venstre har betænkeligheder ved den model, Ole Birk har foreslået.

»Den måde, det foregår på i dag, er ikke den mest hensigtsmæssige. Det er ikke den bedste forvaltning af skatteborgernes penge,« siger Ellemann.

»Derfor skal vi se på alternative muligheder. En af de muligheder er den, regeringen har præsenteret som lovforslag. Hvor staten i stedet for at stille garanti for de her lån går ind og overtager dem.«

»Det vigtige for os er egentlig, at vi lytter til den bekymring der har været. Både over den måde, det foregår på i dag, og den bekymring, der er over det her lovforslag.«

Der har været kritik af, at folketingsgruppen er blevet orienteret for sent. Er den kritik berettiget?

»Ja. Jeg tror, der er røget nogle finker af panden. Og at man godt kunne have orienteret folketingsgruppen tidligere.«

»Vi havde en lang række emner på gruppemødet i dag. Og det her var et af dem. Det er jeg helt sikker på, at man har taget ad notam hos regeringen.«

Ole Birk Olesen meldte i sidste uge ud, at staten ville overtage alle realkreditlån til almene boliger.

Det vil spare nogle udgifter til støtte til boligerne, fordi staten kan låne ud til en lavere rente end realkreditselskaberne.

»Hvis vi kan se, at vi kan få en besparelse ved at give statslån, så gør vi det,« fastslog Ole Birk over for Ritzau.

Forslaget har vakt jubel hos SF og Enhedslisten, der har forsøgt at få det gennemført i mange år. Til gengæld har mange Venstre-folk det altså svært med forslaget.

Gruppeformand Søren Gade kaldte det i et debatindlæg i Nordjyske Stiftstidende lørdag for 'socialistpolitik'.

»Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at den idé er undfanget af en minister i en borgerlig/liberal regering, hvorfor det må være 'systemet', som har besnakket en minister,« skrev Gade.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.