Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

V: Det er fortsat dumt at brænde Koranen og Biblen af

Venstre ændrer holdning og stemmer nu for en afskaffelse af straffelovens forbud mod at håne religioner.

Det er ikke en blankocheck til at brænde Bibler og Koraner af i massevis, at Venstre nu også er for afskaffelsen af Blasfemi-paragraffen, udtaler Jakob Ellemann-Jensen (V), politisk ordfører i Venstre.
Det er ikke en blankocheck til at brænde Bibler og Koraner af i massevis, at Venstre nu også er for afskaffelsen af Blasfemi-paragraffen, udtaler Jakob Ellemann-Jensen (V), politisk ordfører i Venstre.

En afskaffelse af blasfemiparagraffen betyder ikke, at der er fri bane til at brænde Koranen eller Biblen af eller til at tisse på korset.

Det slår Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, fast, efter at det største regeringsparti har ændret holdning og nu stemmer for Enhedslistens forslag om at afskaffe blasfemiparagraffen fra straffeloven.

- Det er stadigvæk ualmindeligt idiotisk at gøre det, svarer Jakob Ellemann-Jensen på spørgsmålet om, at det fremover ikke længere vil være strafbart at brænde hellige skrifter af.

Indtil tirsdag var det blot Venstre og Socialdemokratiet, som ønskede at beholde blasfemiparagraffen.

Venstre var til gengæld presset af, at regeringspartnerne fra Liberal Alliance og De Konservative begge mente, at paragraffen skulle fjernes.

Det erkender Jakob Ellemann-Jensen også.

- Vi har nogle regeringspartnere, for hvem der her fylder mere, end det gør for os, siger den politiske ordfører.

Han vil ikke vil røbe, hvor stor uenigheden er i Venstre om paragraffen. Men det står fast, at der har været en splittelse i partiet.

- Vi stemmer sammen i Venstre. Vi er stort set altid uenige om stort set alting, når et gruppemøde begynder.

- Så har vi en god debat, og det er en af de ting, jeg holder meget af i Venstre. Det er vores evne til at debattere og blive enige, siger Ellemann-Jensen.

Holdningsskiftet skal ikke ses som et nederlag for Venstre, mener han.

- Alle har ret til at blive klogere og følge den udvikling, der er i verden, siger Ellemann-Jensen.

Han har selv været splittet.

- Jeg har et behov for, at vi kan ytre det, vi vil. Men jeg synes også, at hensynet til den almindelige tone hinanden imellem vejer tungt, siger Ellemann-Jensen.

Venstres holdning har til sidst været afhængig af, hvad en undersøgelse fra Justitsministeriet ville vise.

Undersøgelsen har afdækket, hvilke erfaringer Norge, Holland og Island har haft med at afskaffe forbud mod blasfemi. I de lande har det ikke skabt problemer.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, minder om, at selv om paragraffen ryger ud af straffeloven, så kan man ikke bare uden konsekvenser brænde Koranen af for eksempel.

Gør man det, er det en overtrædelse af ordensbekendtgørelsen, siger han.

- Så kan politiet skride ind, og man kan blive idømt bøder. Det er ikke en straffelovsovertrædelse, men bålet kan blive fjernet med det samme. Så der er ikke frit spil, siger retsordføreren.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.