Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

V: Det er borgmestrenes ansvar at bekæmpe sexchikane

Landets borgmestre må gå forrest for at bekæmpe sexchikane blandt kvindelige byrådsmedlemmer, mener Venstre.

Det må være op til landets borgmestre at sikre ordentlige arbejdsvilkår for de kvindelige byrådsmedlemmer, der oplever sexchikane fra deres politiske kolleger. Sådan lyder det fra Venstres ligestillingsordfører, Jakob Engel-Schmidt.
Det må være op til landets borgmestre at sikre ordentlige arbejdsvilkår for de kvindelige byrådsmedlemmer, der oplever sexchikane fra deres politiske kolleger. Sådan lyder det fra Venstres ligestillingsordfører, Jakob Engel-Schmidt.

Det må være op til landets borgmestre at sikre ordentlige arbejdsvilkår for de kvindelige byrådsmedlemmer, der oplever sexchikane fra deres politiske kolleger.

Sådan lyder det fra Venstres ligestillingsordfører, Jakob Engel-Schmidt.

»De ansvarlige borgmestre er nødt til at gå forrest og gøre det klart for enhver, at en politisk kultur med sexchikane er fuldstændig uacceptabel,« siger han.

75 af de 312 kvindelige byrådsmedlemmer, der har svaret i en rundspørge lavet af Berlingske, siger, at de har oplevet sexisme og krænkelser fra deres politiske kolleger. Der er i alt 727 kvindelige byrådsmedlemmer, men det er altså ikke alle, der har svaret.

»Tallet overrasker negativt. Det er udtryk for en fundamental mangel på respekt, og det giver lokalpolitik et blakket ry, der skal bekæmpes.«

»I og med at der nu kommer fokus på problemet, så forventer jeg også, at de forskellige borgmestre handler på det,« siger Jakob Engel-Schmidt.

Ulrik Kjær, professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet, siger til Berlingske, at chikanen kan skyldes en overrepræsentation af mænd i byrådene.

»Jeg har svært ved at forestille mig, at tallet ville være lige så højt, hvis fordelingen mellem mænd og kvinder i byrådene var 50-50,« siger Ulrik Kjær.

Jakob Engel-Schmidt mener dog ikke, at kønskvotering er en farbar vej at gå.

»Det må være sådan, at det er dem, der er dygtigst og fører den bedste valgkamp, der bliver valgt.«

»Men selvfølgelig har de lokale lister og partierne også et ansvar for at sikre, at deres lister afspejler hele lokalområdet og gerne har en nogenlunde lige kønsfordeling,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.