Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

V-borgmester er truet af Thulesen Dahls bror: »DF og S fletter fingre og er klar til at rykke på magten«

V-borgmester Søren Steen Andersen fik i 2013 flertal sammen med DF i Assens. Men ved novembers kommunalvalg har DF meldt ud, at de også kan finde på at pege både på Socialdemokratiet eller sig selv. Sådan kan fem-ti borgmesterposter skifte hænder, spår borgmesteren.

Landspolitisk har Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti de seneste to år nærmet sig hinanden, og det kan få afgørende betydning for Venstres kommunalvalg til november, vurderer valgforskere.
Landspolitisk har Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti de seneste to år nærmet sig hinanden, og det kan få afgørende betydning for Venstres kommunalvalg til november, vurderer valgforskere.

Egentlig føler han, at han har et ret solidt flertal.

Borgmester Søren Steen Andersen (V) sikrede sig på valgnatten i 2013 opbakning fra Dansk Folkeparti og dermed også tre mandater mere end rød blok i Assens Kommune.

Men ved kommunalvalget 21. november kan de tilnærmelser, der har været mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet landspolitisk, måske også få en lokal betydning for, hvem der bliver borgmester i Assens.

»Alt er åbent,« siger Søren Steen Andersen, som på ingen måde kan regne Dansk Folkeparti med som en borgerlig støtte før valget.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl har nemlig meldt ud, at hans parti ved kommunalvalget skal pege derhen, hvor de får mest indflydelse lokalt. Og hans egen bror, Jens Henrik Thulesen Dahl, har sat sig i præcis den position i Assens, hvor han erklærer sig klar til både at pege på Venstre, Socialdemokratiet eller sig selv som borgmester til november.

»Vi samarbejder fint til begge sider, og ellers ser jeg mig selv lidt som kompromisets kandidat,« siger han.

Allerede på skolepolitikken har Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet samarbejdet uden om borgmesteren i Assens. Og Søren Steen Andersen er fuldt bevidst om, at DF måske fra Christiansborg har udset sig nogle kommuner, hvor de selv vil gribe ud efter magten på valgnatten.

»Vi vil nok se nogle steder, hvor DF og S fletter fingre og er klar til at rykke på magten med billigelse fra partitoppen. Enten fortæller de det på forhånd, eller også gør de det på valgnatten. Det kan nok hurtigt flytte fem-ti borgmesterposter,« siger borgmesteren.

Blandt andet i Skive og Slagelse har Dansk Folkeparti også valgt at stille sig frit op til efterårets kommunalvalg. Og ifølge valgforskere kan alliancen mellem DF og S få stor betydning for antallet af V-borgmestre ved valget til november.

»Dansk Folkeparti kan i sig selv blive en trussel for Venstre, fordi de har en stor ambition om at få deres første borgmesterpost uden for København. Og der vil nok være kommuner, hvor Socialdemokratiet ikke selv kan få posten, men måske ved at støtte Dansk Folkeparti i stedet kan sørge for, at Venstre heller ikke får den,« forklarer Roger Buch.

Søren Steen Andersen har dog svært ved at se et samlet rødt flertal samarbejde med Dansk Folkeparti i Assens.

»Meget vil nok afhænge af, om der er nogen, der vil hjælpe Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti med at flette fingre her. Hvis de ikke kommer over femten mandater, så skal SF eller Enhedslisten måske hjælpe til, og vil de så virkelig det?« siger borgmesteren.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.