Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA's abortkurs ærgrer minister: Danmark kæmper videre

Med USA's stop for støtte til abortorganisationer er der mere end nogensinde brug for Danmarks stemme.

Den danske minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs (V), siger, at Danmark fortsat vil kæmpe for kvinders ret til at bestemme over deres egen krop, efter at USA har ændret politik.

Som en af sine første gerninger i Det Hvide Hus har præsident Donald Trump stoppet den statslige støtte til organisationer, der støtter abort og prævention.

- Men Danmark vil fortsætte med at være en stærk international stemme for piger og kvinders rettigheder, herunder deres seksuelle og reproduktive rettigheder, siger hun i en skriftlig kommentar til Ritzau fra en udlandsrejse.

- Der er mere end nogensinde før brug for en klar dansk stemme. Både i de konkrete indsatser ude i landene og i de internationale forhandlingslokaler.

Regeringen har dog endnu ikke taget stilling til, om Danmark skal støtte en abortfond, som Holland vil oprette.

Fonden skal fylde det hul, som USA's manglende statsstøtte til organisationerne kommer til at efterlade.

Det er Hollands håb, at fonden får støtte fra både regeringer, virksomheder og organisationer. Herhjemme opfordrer SF til, at Danmark støtter fonden.

- Det er helt uacceptabelt, at Trump kører den politik igennem. Det får meget store konsekvenser for mange kvinder rundt omkring i verden. Derfor er det en god idé, at Holland vil lave en fond, siger udviklingsordfører Holger K. Nielsen.

Ulla Tørnæs understreger, at Danmark sidste år øgede bevillingerne til en række af de centrale organisationer på området.

- 800 kvinder dør hver eneste dag i forbindelse med graviditet eller fødsel. Derfor er der behov for viden, information og adgang til sundhedsydelser, siger hun.

Trumps politik vil frem til 2020 medføre 6,5 millioner uønskede graviditeter, 2,2 millioner aborter og 2,1 millioner usikre aborter.

Det anslår organisationen Marie Stopes International, der tilbyder prævention og abort til kvinder i 37 lande.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.