Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Usædvanlig alliance indgår pagt om åbenhed om partistøtte

Regeringen og S er klar til mere åbenhed om penge i politik. Men stort mindretal vil gå meget længere.

Enhedslisten har indgået en pagt med DF, R, SF og Alternativet: Hvis partierne får flertal, skal åbenheden om partistøtte øges markant, lyder det fra demokratiordfører Maria Reumert Gjerding (EL). Arkivfoto. Scanpix/Henning Bagger
Enhedslisten har indgået en pagt med DF, R, SF og Alternativet: Hvis partierne får flertal, skal åbenheden om partistøtte øges markant, lyder det fra demokratiordfører Maria Reumert Gjerding (EL). Arkivfoto. Scanpix/Henning Bagger

Det er ikke så tit, at Dansk Folkeparti står sammen med Folketingets yderste venstrefløj og De Radikale.

Men det er præcist situationen, når det handler om at skabe mere åbenhed om de penge, der finansierer de politiske partiers arbejde og valgkampe.

Folketinget skal torsdag diskutere et lovforslag fra regeringen, der netop skal øge gennemsigtigheden om støtten til de politiske partier. Socialdemokratiet støtter forslaget, der dermed har flertal.

Men samtlige Folketingets øvrige partier ønsker at gå endnu længere. Den aftale, regeringen og S har indgået, er helt utilstrækkelig, lyder det.

- Danmark er igen og igen blevet kritiseret for at have alt for stor lukkethed om pengestrømmene i politik, siger Enhedslistens demokratiordfører, Maria Reumert Gjerding.

- Vi ligger helt i bund på det her område. Det gør vi før den her aftale. Og det gør vi efter den her aftale, siger hun.

Ifølge DF's kommunalordfører, Susanne Eilersen, er det på høje tid, at der kommer mere åbenhed om donationer til de politiske partier.

- Hvad enten der er tale om bidrag i kroner og øre, indirekte bidrag eller bidrag fra erhvervsklubber og lignende, så er det vigtigt, at vælgerne kan se, hvem der har bidraget med hvad til de politiske partier, mener hun.

Regeringen og Socialdemokratiet vil forbyde politiske partier og enkeltkandidater at tage imod anonyme bidrag på over 20.000 kroner.

Desuden skal der være offentlighed om alle bidrag på over 20.000 kroner. I dag er det kun bidrag til partiernes landsorganisationer, der offentliggøres.

Mens støtte på kommunalt og regionalt niveau eller til enkeltkandidater ikke offentliggøres.

Endelig skal partiregnskaber godkendes af en revisor, lyder forslaget. Det skal de ikke i dag.

Men de øvrige partier vil altså gå længere endnu. Grænsen for anonyme bidrag skal sænkes til 10.000 kroner. Og det skal lægges åbent frem, hvor meget donorer, der giver over denne grænse, støtter med.

Desuden skal foreninger, for eksempel erhvervsklubber, der samler ind til partier, underlægges en særlig oplysningspligt.

De fem partier lover hinanden, at de vil gennemføre stramningerne, hvis de skulle få flertal i Folketinget.

- Vælgerne har krav på at vide, hvilke økonomiske interesser, der kan gemme sig bag politikerne, siger Maria Reumert Gjerding.

Hun oplyser, at Enhedslisten selv lægger de oplysninger frem allerede.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.