Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Unge kan skubbes til at vælge billigere tandlæger

Tandlæger advarer mod at lade pris fortrænge kvalitet efter forsøg med målrettet prisinformation til unge.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Roskilde. Et lille digitalt skub i ryggen kan få unge til at vælge en billigere tandlæge. Samtidig sikres det, at færre unge dropper tandlægen, når den gratis skoletandpleje falder væk ved 18-års-alderen.

I samarbejde med Roskilde Kommune har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen lavet et eksperiment om aktive forbrugere.

De knap 18-årige på en række skoler blev informeret om blandt andet prisen på konkrete behandlinger via en såkaldt digital tandlægevælger.

Det betød, at 15 procent af de unge aktivt valgte tandlæge ud fra prisen. Det samme gjaldt for kun én procent i kontrolgruppen.

17-årige Camilla Sarah Oleander fik besked om tilbuddet via e-boks og skoletandlægen.

- Jeg valgte den billigste tandlæge. På SU har man jo ikke mange penge. Tandlægerne tilbyder jo nok mere eller mindre det samme, siger hun.

På den digitale tandlægevælger kunne de unge sammenligne priser på lokalbedøvelse og fjernelse af visdomstand. Priserne var henholdsvis 79 procent og 161 procent højere hos den dyreste tandlæge i forhold til den billigste.

Loyaliteten er ofte høj, når først valget er truffet. Mange vælger uden større eftertanke forældrenes tandlæge.

Den type automatvalg vil erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) gerne gøre op med. Han håber, at det vil styrke konkurrencen og presse priserne.

- Kunne jeg som ung spare 500 kroner på at få fjernet en visdomstand, så ville jeg da være glad. For den enkelte er det mange penge. Der er 70.000 unge 18-årige her i 2017, så samlet set er der jo store summer at spare, siger ministeren.

Ifølge formand for Tandlægeforeningens klinikejerudvalg Torben Schønwaldt er det en rigtig god idé aktivt at anspore unge til at få valgt en privat tandlæge.

- Men vi er kede af, at man udelukkende fokuserer på den billigste pris. Vi mener, det er vigtigt også at fokusere på kvalitet og service, og at det også bør indgå i overvejelserne.

- Skulle man selv betale for en bypassoperation, så ville man nok heller ikke starte med at google efter billigste operation, siger han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.