Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Unge borgerlige slås om kongehuset

Konservativ Ungdom angriber kampfællerne fra Venstres Ungdom, der nu går ind for at afskaffe kongehuset. Det viser forskellen på at være konservativ og at være liberal, lyder det fra KU.

Kongehuset bør afskaffes, mener Venstre Ungdom, der dermed er på samme linje som de øvrige ungdomspartier udover KU og Dansk Folkepartis Ungdom.
Kongehuset bør afskaffes, mener Venstre Ungdom, der dermed er på samme linje som de øvrige ungdomspartier udover KU og Dansk Folkepartis Ungdom.

Alle mennesker er født lige. Derfor er det uacceptabelt og ikke mindst udemokratisk, at det danske statsoverhoved arver sin position. Kongehuset skal afskaffes.

Det er holdningen i Venstres Ungdom efter weekendens landsstævne, hvor et flertal af de unge venstrefolk besluttede, at ungdomsorganisationen fremover skal arbejde for at gøre dronning Margrethe arbejdsløs.

Den holdning er man mildt sagt ikke enig i hos søsterorganisationen Konservativ Ungdom, der indleder et hårdt angreb på VUerne og deres nye syn på kongehuset.

- Det er fuldstændig vanvittigt, at en såkaldt borgerlig ungdomsorganisation vil gøre op med en så fundamental institution i det danske samfund. Det er det diametralt modsatte af, hvad vi vil. Vi vil værne om kongehuset, som er i stand til at samle Danmark, siger KU-formand Kristoffer Beck.

Centralt punkt for liberale

Kampagnen skal også markere, at der rent faktisk er forskel på KU og VU, noget der normalt kan være svært at skelne med det blotte øje.

- Her har vi et ret centralt punkt. For mig at se skildrer det forskellen mellem, hvad det vil sige at være konservativ og at være liberal, siger de unge konservatives formand.

Hos VU vælger formand Morten Dahlin at reagere på kampagnen med et skuldertræk.

- KU er lidt som den irriterende lillebror, der altid kom ind og forstyrrede, når man havde det sjovt. Men man skal også være overbærende og tage sig af sin lillebror. Sådan har vi det med KU, siger han.

Kun KU og DFs unge vil bevare kongehuset

Debatten om kongehuset er et fast tilbagevendende punkt på VUs landsstævner. Det er således langt fra alle i ungdomspartiet, der støtter den officielle linje, og formanden forventer da også, at monarkiets fremtid vil komme på dagsordenen igen.

- Det er en konstant debat mellem principper og virkelighed. Der er jo ingen i VU, der mener, at de kongelige leger diktatorer, og vi forventer heller ikke, monarkiet i Danmark bliver afskaffet med den nuværende opbakning til kongehuset, siger Morten Dahlin og tilføjer:

- Men jeg mener, det er vigtigt, at vi tager den principielle debat, og så er det jo fint, at KU melder hårdt ud.

Med den nye holdning fra Venstres Ungdom er det kun KUerne og Dansk Folkepartis Ungdom, der går ind for monarkiet. Alle andre ungdomspartier støtter oprettelsen af en dansk republik.

Deltag i debatten: Skal Kongehuset afskaffes?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.