Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ungdomsparlament: Opdelte fag og flere flygtninge i Danmark

Mandag er det 179 folkeskoleelever fra hele Danmark, der diskuterer politik på Christiansborg.

Christiansborg Slot. Med et nyt forslag om forbud mod omskæring af små drenge testes det nye såkaldte borgerforslag atter. Det giver almindelige borgere mulighed at pålægge Folketinget at tage en sag op, hvis der kan indsamles mindst 50.000 underskrifter. Det skriver Ritzau, mandag den 29. januar 2018.. (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2018)
Christiansborg Slot. Med et nyt forslag om forbud mod omskæring af små drenge testes det nye såkaldte borgerforslag atter. Det giver almindelige borgere mulighed at pålægge Folketinget at tage en sag op, hvis der kan indsamles mindst 50.000 underskrifter. Det skriver Ritzau, mandag den 29. januar 2018.. (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2018)

Opdelte fag efter elevniveau, hårdere straffe for voldtægt og pædofili, lavere afgifter på elbiler og flere flygtninge i Danmark.

Sådan lyder et udsnit af de 24 forslag, 60 8. og 9. klasser landet over sammen har stillet forud for Ungdomsparlamentet 2018, der mandag afholdes på Christiansborg.

Her er det de unge, der snakker politik på Borgen.

De 179 politikere, der normalt sidder i folketingssalens grønne stole, er således skiftet ud med 179 danske, færøske og grønlandske skoleelever.

De er taget til Christiansborg for at være politikere for en dag.

To af dem er Jonas Grundtvig Andersen og Laura Dyhrberg Nielsen. De går i 9. klasse på Bagsværd Kostskole og Gymnasium.

»Det er spændende og sjovt at prøve at få et indblik i, hvad politikerne laver,« siger Jonas Grundtvig Andersen.

Han er med i en gruppe, der har stillet et forslag om gratis HPV-vaccine til drenge under 18 år.

»Det er kun omkring 40 procent af piger under 18 år, der får vaccinen, og mænd kan blive smittet via samleje.«

»Jeg får selv vaccinen, og den koster 1350 kroner per vaccine, og man skal have den tre gange, hvis man er over 15 år. Derfor synes vi, den skal være gratis,« siger han.

Laura Dyhrberg Nielsen håber på, at det forslag, hun er med i - bødestraf for deling og videresendelse af nøgenbilleder - i sidste ende vil blive taget op af de folkevalgte politikere.

»Så vil der måske være færre, der oplever at få delt et nøgenbillede af sig selv.«

»Men det handler selvfølgelig også om oplevelsen af at være herinde (på Christiansborg, red.) og måske finde ud af, om det er denne vej, man vil gå, når man bliver ældre,« siger hun.

Ungdomsparlamentet bliver afholdt hvert andet år.

I løbet af dagen bliver de 24 forslag fra eleverne debatteret i forskellige udvalg og skåret ned til 12, der så skal arbejdes videre med.

Der er ligeledes indlagt en spørgetime i Folketingssalen med seks forskellige ministre, heriblandt forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og skatteminister Karsten Lauritzen (V).

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.