Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Undskyldende bankdirektør vækker debat om krisens skurke

Med sin undskyldning sætter Danske Banks direktør skub i debatten om, hvem der har ansvar for den danske finanskrise. Socialdemokraterne påtager sig en del af ansvaret, mens VK-regeringen frikender sig selv.

Hvem har ansvaret for finanskrisen i Danmark? Det spørgsmål bliver besvaret fra flere sider torsdag, efter at Danske Banks direktør, Eivind Kolding, har sagt undskyld for sin banks opførsel frem mod finanskrisen, der skyllede ind over Danmark i 2008.

Socialdemokraternes erhvervsordfører, Benny Engelbrecht, erkender, at hans eget parti har et medansvar for krisen.

- Vi politikere har begået en hel række fejl. Når vi for eksempel tillod afdragsfrie lån på et tidspunkt, hvor økonomien boomede, var det jo som at hælde benzin på et brændende bål, det var dybt tåbeligt. Også godkendelsen af SDO-lån, der gav bankerne mulighed for at engagere sig yderligere i husfinansiering, var forkert af os, siger Engelbrecht.

I en kronik i Politiken skriver Eivind Kolding torsdag, at Danske Bank var »lidt for ivrig« med at låne penge ud og blev »fartblind«.

- I vores ambition om at indfri markedets og investorernes forventninger om vækst og skaffe kortsigtede gevinster til os selv og vores kunder, mistede vi i et vist omfang fokus på de langsigtede værdier. Det indrømmer vi og beklager vi, skriver direktøren.

Finansrådet følger trop med selvransagelse.

- Banksektoren har uden tvivl et medansvar for krisen. Vi så ikke krisen komme. Vi har givet lån, der ikke skulle være givet, og solgt produkter, der ikke skulle være solgt, siger direktør Jørgen Horwitz til business.dk.

Venstre og de Konservative vil ikke undskylde for deres periode ved magten før og under finanskrisen.

- Vi førte en meget økonomisk ansvarlig politik gennem 00erne. Vi kom ind i krisen med en af de stærkeste økonomier i Europa, og økonomer fra andre lande valfartede til Danmark for at se, hvilket mirakel der var her frem til 2008, siger erhvervsordfører og tidligere økonomiminister Brian Mikkelsen (K).

Han mener i øvrigt ikke, at Danske Bank har grund til at undskylde.

- Krisen blev skabt af grådige ejendomsspekulanter, statsgældsproblemer i Sydeuropa og nogle underlige lånekonstruktioner i USA. Det er da fint, hvis Eivind Kolding mener, de har lånt for mange penge ud, men det er altså ikke årsagen til, at vi har haft krise i Danmark, siger han.

Erhvervsordfører Kim Andersen (V) godtager bankdirektørens undskyldning, men vil ikke selv indrømme fejl hos VK-regeringen.- Vi fik lavet et plus på kontoen, så vi kunne føre en offensiv finanspolitik, da den internationale krise skyllede ind over vores land. Det var en meget stor bedrift. Så der er ikke noget at komme efter, siger han.

Men der er helt sikkert noget at komme efter, mener Socialdemokraterne.

- Jeg er heldigvis meget fortrøstningsfuld i forhold til, at historiebøgerne er klogere end VK-politikerne. Det ville da være helt utroligt, hvis Danmark var det eneste land, som ikke havde handlet forkert, siger Benny Engelbrecht (S).

Ifølge The Financial Crisis Inquiry Commission, der i 2009 blev nedsat af den amerikanske Kongres, var finanskrisen »resultatet af menneskelig aktivitet og inaktivitet, ikke et resultat af Moder Jord eller datasystemer, der gik amok.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.